با فرا رسیدن سالگرد قتلعام خوجالی در آذربایجان، مردم این کشور یاد قربانیان این جنایت کمنظیر را گرامی میدارند.
با فرا رسیدن ۲۶ فوریه که مصادف با نسلکشی مردم آذربایجان توسط ارتش ارمنستان در خوجالی در سال ۱۹۹۲ است، مردم این کشور در نقاط مختلف آذربایجان یاد صدها قربانی آن را گرامی میدارند.
با آنکه ۲۹ سال از آن تاریخ میگذرد، امروز نیز درد آن در قلب آذربایجانیها تازه است و به دلیل پایان اشغال قرهباغ، امسال مراسمات مرتبط با خوجالی رنگ دیگری به خود گرفته است.
اگرچه این قتل عام به عنوان لکهای تاریک بر تاریخ بشریت حک شده، اما آزادسازی سرزمینهای اشغالی داغ مردم آذربایجان را کمتر کرده است.
اکنون خواسته اصلی مردم آذربایجانی این است که عاملان قتلعام خوجالی محاکمه و عدالت اجرا شود.
در همین راستا عادل علیاف، معاون رئيس پارلمان آذربایجان با اشاره به اینکه کشتار خوجالی، از بزرگترین جنایت علیه بشریت بوده تاکید کرد که حقوق بینالملل این جنایات را "نسلکشی" قلمداد میکند.
وی در مصاحبه با خبرنگار آناتولی اظهار داشت: آنچه در خوجالی اتفاق افتاد، نقض آشکار کنوانسیونهای ۱۹۴۹ ژنو، کنوانسیون منع و مجازات نسل کشی سازمان ملل، میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی، کنوانسیون حقوق کودک و چندین کنوانسیون بینالمللی دیگر است.
علیاف با نام بردن از دادگاه نورنبرگ که در اثنای جنگ جهانی دوم تاسیس شده بود، دادگاه بینالمللی کیفری برای یوگسلاوی سابق و همچنین دادگاه بینالمللی کیفری برای روندا، اعلام کرد که روند مشابهی برای خوجالی نیز میتواند در پیش گرفته شود.
وی تصریح کرد: سرژ سرکیسیان، رئیس جمهور سابق ارمنستان گفته بود: "تا وقوع کشتار خوجالی، آذربایجانیها فکر میکردند که ما غیرنظامیان را نمیکشیم، اما پس از خوجالی این برداشت از میان رفت." این مصاحبه شاهدی آشکار بر جنایات عامدانه نیروهای ارمنی در خوجالی است. نسل کشی، که جدی ترین جنایت علیه بشریت است، در خوجالی روی داده و تنها چیزی که مردم آذربایجان میخواهند، اجرای عدالت در خصوص این جنایت است.
گفتنی است پس از اشغال خوجالی در جنگ اول قرهباغ، نسلکشی غیرنظامیان آذربایجانی در این شهر توسط ارتش ارمنستان با کمک ۳۶۶ نظامی روسیه در ۲۵ و ۲۶ فوریه ۱۹۹۲ اتفاق افتاد.
به گزارش سازمان دفاع حقوق بشر در این قتلعام ۶۱۳ غیرنظامی از جمله ۶۳ کودک وحشیانه به قتل رسیدند. بنا به اعلام سازمان دیدهبان حقوق بشر تعداد قربانیان این جنایت حدود ۱۰۰۰ نفر است.
پنجاه و سه تن بر اثر جرائمی؛ مانند سوزاندن، چهارمیخ کردن، بریدن سر، کندن پوست و بیرون آوردن چشم از حدقه کشته شدهاند. هشت خانواده کاملا نابود، ۲۵ کودک بدون والدین مانده و ۱۳۰ تن نیز یتیم شدند.
قطعنامههای مختلف شورای امنیت سازمان ملل متحد جنایات ارمنستان در طول جنگ قرهباغ، بهویژه خوجالی را محکوم کرده و بسیاری از کشورهای جهان نیز این نسلکشی را به رسمیت شناختهاند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر