۱۳۹۹/۰۷/۰۹

سفیر جمهوری آذربایجان در ایران: برای هر دو راه‌حل سیاسی و نظامی آماده‌ایم

 سفیر جمهوری آذربایجان در تهران می‌گوید که کشورش برای هر دو راه‌حل سیاسی و نظامی در خصوص مناقشه قره‌باغ آماده است؛ او می‌گوید که ارمنستان باید «خاک اشغالی آذربایجان» را ترک کند.

به گزارش قره باغ سسی به نقل از خبرگزاری تسنیم، تنش بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر قره‌باغ کوهستانی، از اوایل هفته جاری دوباره بالا گرفته و به درگیری نظامی کشیده است؛ تا جایی که از تسلیحات سنگین استفاده شده و تلفاتی جانی نیز گزارش شده است.

مناقشه دو کشور بر سر قره‌باغ، زخمی کهنه است که چندین دهه قدمت دارد و هر از چند گاهی سر باز می‌کند، اما با گذشت سال‌ها همچنان این پرونده باز است و به سرانجام نرسیده است. ایران سعی کرده است در قبال این موضوع سیاست عدم جانبداری را در پیش بگیرد، اما برای کمک به طرفین برای توقف درگیری و برقراری صلح و آرامش اعلام آمادگی کرده است.

هرچند ماجرای این روزها مسئله جدیدی نیست، و به‌یک‌باره حادث نشده است، اما همچنان افکار عمومی پیگیر این مسئله هستند. خبرگزاری تسنیم برای روشنگری در این خصوص سعی کرده است مستقیماً به‌ سراغ سفیر جمهوری آذربایجان در ایران برود و در خصوص آنچه این روزها می‌گذرد کسب اطلاع کند. 

در ادامه، متن مصاحبه تفصیلی تسنیم با آقای «بنیاد حسین‌اف»، سفیر جمهوری آذربایجان در تهران و دیدگاه‌های وی درباره تحولات اخیر از نظر مخاطبان محترم می‌گذرد.

تسنیم: دلیل درگیری نظامی اخیر بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان چیست؟ چرا این درگیری‌ها اتفاق می‌افتد؟ آیا موضوعات و تحولات داخلی در هر کدام از این دو کشور در این درگیری‌ها و وقوع آنها تأثیر دارد یا نه؟

سفیر جمهوری آذربایجان: اگر به تاریخ این مناقشه نگاه کنیم، می‌بینیم که شروع آن با تجزیه‌طلبی بوده است و به این خاطر جمهوری آذربایجان، تجزیه‌طلبی در هر جای دنیا را محکوم می‌کند. این تجزیه‌طلبی بعداً به جنگ تمام‌عیار تبدیل شد و ما نزدیک به ۳۰ هزار شهید دادیم. در سال ۱۹۹۴ آتش‌بس اعلام شد و از آن موقع به بعد این آتش‌بس گاه‌گدار نقض می‌شد ولی زود تمام می‌شد. ما همیشه به جمهوری ارمنستان گفتیم که حل‌وفصل این مناقشه راه‌حلی دارد و آن این است که نیروهای مسلح ارمنستان از خاک آذربایجان بیرون بروند. در زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، جمعیت جمهوری آذربایجان ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر بود و الآن این جمعیت به ۱۰ میلیون نفر رسیده است. زمان فروپاشی، جمعیت ارمنستان سه میلیون و ۵۹۹ هزار نفر بود و الآن زیر دو میلیون نفر هستند.

تمام پروژه‌های منطقه‌ای در آذربایجان شروع شده یا با آذربایجان به اشتراک گذاشته شده است. همیشه به ارمنستان گفتیم که راه‌حل مناقشه، صلح‌آمیز و از طریق گفت‌وگو با این شرط است که نیروهای مسلح، خاک آذربایجان و سرزمین‌های اشغالی را ترک کنند اما ارمنستان همیشه از فرصت‌ها استفاده و آتش‌بس را نقض کرده است. مشکلات داخلی در ارمنستان در چهار ماه اخیر به‌خاطر پاندمی شدت گرفته و این کشور آتش‌بس را نقض کرده است و موقعی که آتش‌بس را نقض می‌کرده مردم عادی آذربایجان را هدف قرار داده است؛ نه‌تنها در اطراف قره‌باغ اشغالی بلکه در مرز ارمنستان و جمهوری آذربایجان این اتفاق افتاده است.

ما در منطقه مرزی ارمنستان و جمهوری آذربایجان حفظ مرزها را به‌عهده نیروهای مرزبانی آذربایجان گذاشته بودیم. شما می‌دانید که مرزبانی توپ، تانک و اسلحه سنگین ندارد. اواسط ماه آگوست در شهر تووز آنها آتش‌بس را نقض کردند و هدفشان این بود که کریدور شرق به غرب یا جنوب به غرب را که خلیج فارس را به دریای سیاه متصل می‌کرد و راه‌آهن یا خط لوله نفت و گاز از آن عبور می‌کرد هدف قرار دهند، ولی به هدفشان نرسیدند و ارتش آذربایجان با قاطعیت تمام جواب آنها را داد. از روز پنجشنبه در قره‌باغ اشغالی و اطراف آن آتش‌بس را نقض می‌کردند و خانه‌های مسکونی را هدف قرار می‌دادند تا اینکه روز یکشنبه ۶ مهر ماه صبح ساعت ۶ طرف آذربایجان اعلام کرد که جلوی نقض این آتش‌بس ایستاده است و نقاطی که از آنجا مناطق مسکونی هدف قرار گرفته می‌شدند، باید نابود شوند و به این خاطر این درگیری شروع شد.

تسنیم: تنش‌ها بین دو کشور معمولاً وجود داشته است و در دفعات قبل، درگیری‌ها زودتر جمع می‌شد، اما چه شد که این بار سطح درگیری‌ها بیشتر شد و به این سطح رسید؟

سفیر جمهوری آذربایجان: سطح درگیری‌ها همیشه همین‌طور بوده و فرقی نکرده است و فقط این دفعه ارمنستان به این دلیل که نخست وزیرش قبلاً خبرنگار بوده است، می‌خواهد از این استفاده و شو (نمایش) درست کند وگرنه هیچ تغییری در کار نیست. این که این جنگ شروع شده است و قبلاً تبلیغاتی درباره آذربایجان انجام دادند هیچ اساسی ندارد. در داخل ارمنستان نخست وزیر این کشور مشکلاتی را به‌جهت کووید۱۹ و متحدین قبلی خود دارد و فکر می‌کند با این که جنگی راه بیندازد می‌تواند از این بحران عبور کند و به همین خاطر این را تبلیغاتی‌تر کرده‌اند.

تسنیم: به مشکلات داخلی ارمنستان اشاره کردید؛ آیا از سمت آذربایجان هم چنین چیزی هست، یعنی مسائل داخلی آن در این موضوع دخیل بوده‌اند؟

سفیر جمهوری آذربایجان: ما در آذربایجان دولت متحد و ارتش قوی داریم و آذربایجان با همه متحدین خارجی هم در دوران استقلال خود همکاری‌های خوبی دارد. در ۲۵ سال گذشته ــ به‌جز چهار سال دوره جنگ که آن را کم می‌کنم ــ در اقتصاد آذربایجان ۴۲۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری شده که ۲۸۰ میلیارد دلار آن سرمایه خارجی است، این نشانگر آن است که سرمایه‌گذار خارجی به آذربایجان اطمینان دارد و به همکاری با آذربایجان امیدوار است و از همکاری با آذربایجان سود می‌برد. ما هیچ مشکلات داخلی نداریم.

تسنیم: به‌نظر شما تنشی که ایجاد شده است زود تمام خواهد شد یا اینکه طرفین برای یک جنگ بلندمدت آماده می‌شوند؟

سفیر جمهوری آذربایجان: آذربایجان همیشه خواستار این است که این مناقشه از طریق گفت‌وگوی صلح‌آمیز حل‌وفصل شود. در آذربایجان از ۱۰ میلیون جمعیت یک میلیون نفر آواره و پناهنده داریم. بنده یکی از این آواره‌ها هستم. من در شهر ایروان متولد شدم. من و اجدادم از هیچ جا به شهر ایروان نیامدند. چندی پیش در یکی از مراسم‌های دیپلماتیک در تهران، از چند کشور ارمنی‌هایی بودند و من از آنها پرسیدم "چه‌کسی ایروانی اصیل است؟"، هیچ کدام ارتباطی با ایروان نداشتند و از جاهای مختلف بودند. ۳۲ سال است که نمی‌توانم قبر مادربزرگم را که به من کلمه شهادت یا سوره فاتحه را یاد داده است، زیارت کنم.

ارمنستان هم یک راه‌حل دارد و آن اینکه نیروهای مسلح خود را از خاک آذربایجان بیرون بکشد. از دیروز چندین سرباز آذربایجان به‌خاطر دفاع از وطن و خاک خود شهید شدند. سربازان ارمنستانی که در خاک آذربایجان کشته شدند چه‌چیزی را گم کرده بودند و در خاک آذربایجان چه‌کار داشتند؟

نخست وزیر ارمنستان چه‌زمانی این درگیری‌ها را شروع کرد؟ او یک شومن است، بعد از این که پیروز شد پسر خود را به خاک آذربایجان برای سربازی فرستاد و گفت "من قهرمان هستم و پسرم با دیگران فرقی نمی‌کند و در خاک اشغالی آذربایجان و خط مقدم سربازی می‌کند". در ماه جولای که سربازی پسرش تمام شد، این درگیری‌ها شروع شد، اگر آن‌قدر به خودش اطمینان داشت و به چیزی که در زبان جاری می‌کرد، در باطن هم اعتقاد داشت چرا موقعی که پسرش در قره‌باغ بود جنگ را شروع نکرد؟

تسنیم: برای فیصله و حل‌وفصل این درگیری‌ها، میانجیگری‌هایی شده است که یکی از آنها مربوط به گروه مینسک بوده است؛ به‌نظر شما چرا میانجیگری این گروه تا کنون موفق نبوده است و آیا شما اساساً به میانجیگری این گروه خوش‌بین هستید؟

سفیر جمهوری آذربایجان: نه، من شخصاً و مردم آذربایجان هیچ‌گونه خوش‌بینی نداریم، چون در ۲۵ سال گذشته هیچ عمل واقعی از طرف گروه مینسک ندیده‌ایم. گفت‌وگو باید یک موضوع و ماهیت داشته باشد و واسطه‌گری که مینسک می‌کند هیچ ماهیتی ندارد.

تسنیم: موضوعی وجود دارد که طرف ارمنستانی گه‌گاه به آن اشاره کرده است و آن اینکه نیروهای ترکیه برای یک مانور به‌سمت نخجوان آمدند و ظاهراً حالا هم حضور دارند. گمانه‌ای توسط برخی‌ها مطرح شده است که قرار است ترکیه در آنجا پایگاه بزند؛ آیا این می‌تواند یکی از دلایلی باشد که باعث برانگیخته شدن تنش یا حساسیت شود؟

سفیر جمهوری آذربایجان: نه، این هم هیچ دلیلی ندارد. در قانون اساسی جمهوری آذربایجان، بندی هست که بر اساس آن وجود هر نوع پایگاه خارجی در خاک آذربایجان ممنوع است. در خصوص این که نیروهای مسلح جمهوری آذربایجان و ترکیه مانور مشترک داشتند، باید بگویم که ترکیه یک متحد استراتژیک جمهوری آذربایجان است و تمام پروژه‌های استراتژیک اقتصادی که از آذربایجان رد می‌شود یا از آذربایجان شروع شده، در ترکیه به نهایت می‌رسد، یعنی ما همکاری خیلی خوبی با هم داریم و ترکیه هم به‌عنوان یک متحد، و کشور دوست و برادر در این روزهای سخت کنار ماست. این مانور مشترک فقط در این حد بود که نیروهای مسلح آذربایجان امکانات و توان نظامی خود را بالا ببرند، تبلیغاتی که ارمنستان می‌کند [درست] نیست.

تسنیم: پس قرار نیست پایگاه بزند؟

سفیر جمهوری آذربایجان: قانون اساسی آذربایجان موجود است و می‌توانید آن را بخوانید، این تبلیغات دروغ ارمنستان است.

تسنیم: مدتی پیش در رسانه‌های جمهوری آذربایجان موضوعی مطرح شد مبنی بر اینکه اسرائیلی‌ها اطلاعات نظامی آذربایجان را به طرف ارمنستانی داده‌اند، یعنی کدها را به آنها داده‌اند و آنها به همین دلیل توانسته‌اند پهپادها را به آن شکل و سالم بگیرند، نظر شما در خصوص این موضوع چیست؟

سفیر جمهوری آذربایجان: اولاً ارمنستان هیچ پهپادی نگرفته است و این هم یک شو بود و چنین چیزی نبود. ما در زبان ترکی آذربایجانی یک ضرب‌المثل داریم که کسی که در آب در حال غرق شدن است به کاه به‌عنوان نجات غریق نگاه می‌کند. آذربایجان با اسرائیل روابط نظامی دارد چون ۲۰ درصد خاک آذربایجان از طرف ارمنستان اشغال شده است. ما جهت ارتقای امکانات ارتش آذربایجان با تمام کشورهای دنیا از جمله اسرائیل همکاری می‌کنیم. ارمنستان هم نتیجه همکاری نظامی آذربایجان با اسرائیل را هم در جنگ چهار روزه ۲۰۱۶ چشیده است و از دیروز هم می‌چشد که همکاری ما در چه حوزه است. ارمنستان در این حوزه رفته و در اسرائیل سفارت تأسیس کرده است. یک ضرب‌المثل در زبان تُرکی است که می‌گوید کوهی که دیده می‌شود نیاز به بَلَد (راهنما) ندارد که راه را به ما نشان دهد، چون می‌بینیم چه می‌شود.

تسنیم: در رابطه با اطلاعات نظامی که اسرائیلی‌ها به ارمنستان دادند چه می‌گویید، چون رسانه‌های جمهوری آذربایجان هم آن را اعلام کردند؟

سفیر جمهوری آذربایجان: کدام رسانه؟ الآن هر کس از فضای مجازی به‌عنوان رسانه استفاده می‌کند و خبری را نشر می‌دهد.

تسنیم: بعد از این درگیری، سخنگوی وزارت خارجه ایران موضع نشان داده و وزیر خارجه آن هم با وزیر خارجه شما و ارمنستان صحبت کرده است و اعلام آمادگی کرده‌اند که ایران نسبت به حل‌وفصل این موضوع از ظرفیت‌های خود برای کمک به طرفین استفاده کند. دیدگاه شما در خصوص میانجیگری ایران، با توجه به ارتباطات تاریخی و همجواری آن، چیست و چه نقشی می‌تواند ایفا کند؟

سفیر جمهوری آذربایجان: در خصوص این که ایران می‌گوید طرف نگیرد، ما به‌عنوان مسلمان انتظار داریم، چون شما اسم بردید کشور و دولت ترکیه و کشور پاکستان از مواضع آذربایجان صریحاً حمایت کرده‌اند. ما در سازمان‌های بین‌المللی همکاری‌های خیلی خوبی با جمهوری اسلامی ایران داریم و همیشه از مواضع جمهوری اسلامی ایران دفاع کرده‌ایم و نه‌تنها ایران، بلکه در سازمان‌های بین‌المللی اگر هر مسئله‌ای باشد اولویت برای آذربایجان کشورهای اسلامی است.

تسنیم: از آمادگی تهران برای حل‌وفصل این موضوع استقبال می‌کنید یا نه؟

سفیر جمهوری آذربایجان: جمهوری اسلامی ایران باید اول رسماً اشغالگر و اشغالگری را محکوم کند. آذربایجان از هر امکانات و پیشنهادی که برای حل‌وفصل این موضوع است هیچ وقت امتناع نکرده است.

تسنیم: یعنی مشروط می‌دانید یا هر پیشنهادی باشد استقبال می‌کنید؟ چون آنچه در مواضع مقامات ایرانی مشاهده کرده‌ایم این بوده است که صلح برگردد، آرامش برگردد تا اینکه مردم غیرنظامی و حتی مردم منطقه آسیب نبینند، چون‌که ظاهراً منطقه تحمل درگیری جدید را ندارد.

سفیر جمهوری آذربایجان: این میانجیگری در چه‌چیزی باشد؟  ۲۸ سال است...

تسنیم: حالا نگوییم میانجیگری، این‌طور بگوییم که برای برقراری صلح و آرامش کمک کند.

سفیر جمهوری آذربایجان: ۲۸ سال است که این مناقشه به‌خاطر آتش‌بس همین طور مانده است و این تا کی ادامه خواهد داشت؟ این که گفتم گفت‌وگوها با گروه مینسک ماهیت ندارد و نتیجه نمی‌بینیم و مردم و دولت آذربایجان از این میانجیگری هیچ نتیجه‌ای ندیده‌اند. این که ایران میانجیگری کند اولین شرط این است که ارمنستان اشغالگر است و سرزمین‌های آذربایجان را اشغال کرده است و باید سرزمین‌های اشغالی را ترک کند.

تسنیم: خب، شما راه‌حل واقعی و پایدار این موضوع را راه‌حل نظامی یا سیاسی می‌بینید؟

سفیر جمهوری آذربایجان: ما هیچ چشمی به سرزمین ارمنستان ندوخته‌ایم. حل‌وفصل این موضوع یک شرط دارد و آن این است که نیروهای مسلح ارمنستان از خاک اشغالی آذربایجان بیرون بروند.

تسنیم: به‌نظر شما این از راه‌حل نظامی یا سیاسی اتفاق می‌افتد؟

سفیر جمهوری آذربایجان: ما برای هر دو آماده هستیم.

تسنیم: نقش قدرت‌های بزرگ که فرامنطقه‌ای هستند، مثل آمریکا و روسیه را در خصوص این تنش چطور می‌بینید و آنها چطور رفتار کرده‌اند و چه‌نقشی داشته‌اند؟

سفیر جمهوری آذربایجان: آنها هم بیانیه صادر کردند و خیلی از کشورها تماس تلفنی با وزیر امور خارجه آذربایجان داشتند، ولی این بیانیه‌ها به حل این مسئله کمک نمی‌کند. حل مسئله این است که سرزمین‌های اشغالی آذربایجان باید آزاد شود و مردم و مسئولین ارمنستان باید تصمیم بگیرند و فکر کنند این اشغالگری تا چه‌حد امکان دارد، مثلاً حوادث اخیری که در لبنان رخ داده است، می‌خواستند اتباع لبنان را که ارمنی‌تبار هستند به سرزمین‌های اشغالی آذربایجان منتقل کنند و این یک جنایت جنگی است.

اینها مردم عادی و غیرنظامی آذربایجان را هدف قرار می‌دهند. دیروز در شهر نفتالان و در دهی به‌نام قاشالتی، خانه‌ای را هدف قرار دادند و پنج نفر در این خانه کشته شدند و دو نفر از آنها بچه بودند؛ این بچه‌ها چه گناهی داشتند که شب در خانه خود خوابیده بودند؟ حل‌وفصل یعنی چه و مذاکرات تا چه‌حد؟

تسنیم: تقریباً همه سؤالات قبلی درباره درگیری‌های اخیر بود. اما سؤال دیگری که دارم این است که در زمان حاضر روابط دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان چگونه است؟

سفیر جمهوری آذربایجان: در هفت سال گذشته روابط ایران و آذربایجان در حال توسعه بوده و هر روز هم توسعه پیدا می‌کند. اولین دیداری که جناب آقای الهام علی‌اف با جناب آقای حسن روحانی داشتند در شهر داووس سوئیس بود. بعد از آن دیدار در هفت سال گذشته ۱۳ ملاقات داشتند که از این ۱۳ ملاقات هشت موردش در پایتخت‌های کشورها بوده و این نشانگر روابط است.

مبادله تجاری ایران و آذربایجان در حال رشد بود، به‌خاطر پاندمی امسال امکان دارد کم و کاستی داشته باشیم ولی در دوران پاندمی تمام مرزها به‌روی ایران بسته شده بود و فقط مرز ایران و آذربایجان برای ترانزیت و تجارت باز بود و ما امکاناتی درست کرده بودیم که راننده‌های ایرانی از مرز آستارا تا مرز روسیه در دو جا از طریق پلیس اسکورت می‌شدند و در دو جا ایستگاه داشتند که در یک جا آب گرم داشتند و فلاسک‌های خود را پر می‌کردند و در یک جا هم از طرف آذربایجان با غذای گرم تأمین می‌شدند. در این دوران حجم ترانزیت بین ایران و آذربایجان سه برابر افزایش یافت.

علاوه بر این، ایران با آذربایجان در تکمیل کریدور شمال ــ جنوب همکاری می‌کنند و می‌دانید که از خلیج فارس تا شهر رشت راه‌آهن موجود است و این راه‌آهن از طرف آذربایجان تا شهر آستارا رسیده و از رشت تا آستارا ۱۶۵ کیلومتر است. الآن راه‌آهن جمهوری آذربایجان در اراضی جمهوری اسلامی ایران زمین اجاره کرده و ترمینال خشک ایجاد کرده؛ یعنی هر کالایی که در آستارای ایران روی قطار گذاشته می‌شود تا خلیج فنلاند، شمالی‌ترین نقطه روسیه از طریق قطار حمل‌ونقل می‌شود. همکاری‌های مردمی بین ایران و آذربایجان در حال توسعه است و مرزهای ما ۲۴ساعته باز بود و الآن به‌خاطر پاندمی کمی مشکلات ایجاد شده است.

تسنیم: الآن وضعیت تردد در مرزها در دوران بحران کرونا چگونه است؟

سفیر جمهوری آذربایجان: یک ساعت هم برای ترانزیت و تجارت مرز بسته نشده است؛ برای اتباع کشورها بسته شده است. مسئولین و ارگان‌های ایران همکاری خیلی خوبی داشتند و اتباع آذربایجان که در ایران مانده بودند برگشتند و من از آنها تشکر می‌کنم و ایرانی‌هایی که در آذربایجان بودند با همکاری سفارت خیلی راحت به مرز برگشتند. الآن هم برای تجار امکانات در نظر گرفته شده است تا آنهایی که خرید و فروش دارند و واردکننده یا صادرکننده هستند تست می‌دهند و اگر نتایج منفی باشد، برایشان تسهیلاتی ایجاد شده است.

قدرت‌های بزرگ و منطقه‌ای نگران گسترش تنش میان آذربایجان و ارمنستان هستند| ناقوس جنگ در قفقاز

 روز یکشنبه ۶ مهرماه طی درگیری نظامی میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان ۱۶ نظامی کشته و چندین غیرنظامی هم زخمی شدند. گفته شده این سنگین‌ترین درگیری نظامی میان دو کشور از سال ۲۰۱۶ به این سو بوده است و این امر موجب نگرانی‌هایی در مورد ثبات منطقه قفقاز شمالی شده که دالانی برای خطوط لوله‌ای است که نفت و گاز را به بازارهای جهانی منتقل می‌سازد.

«نورد هوانسیان» و «نایلیا باگیروا» در گزارش ۲۷ سپتامبر برای رویترز نوشتند، درگیری‌ها میان این دو جمهوری سابق شوروی، که در دهه ۹۰ هم با یکدیگر وارد جنگ شده بودند، جدیدترین جنگ میان دو کشور بر سر مناطق مورد مناقشه ناگورنو- قره باغ است؛ منطقه‌ای منفک شده که درون خاک آذربایجان است اما به دست ارمنی‌ها اداره می‌شود. منطقه ناگورنو- قره باغ اعلام کرد پس از حملات هوایی و توپخانه‌ای اوایل روز یکشنبه، ۱۶ نفر از نیروهایش کشته و بیش از ۱۰۰ نفر دیگر زخمی شدند.

در پی از سرگرفته شدن درگیری‌های شدید در قره‌باغ، جدایی‌طلبان این منطقه از اعلام بسیج عمومی برای مقابله با آذربایجان خبر دادند. ریاست حکومت خودمختار قره‌باغ روز یکشنبه اعلام کرد در پاسخ به تهاجم گسترده نیروهای نظامی آذربایجان به این منطقه فرمان «بسیج عمومی» صادر کرده است. آرائیک هارطونیان، رهبر کنونی جمهوری قره‌باغ در جریان نشست فوق‌العاده پارلمان محلی که صبح روز یکشنبه تشکیل شد ضمن اعلام وضعیت «حکومت نظامی» در این منطقه تاکید کرد برای افراد بالای هجده سال فرمان «بسیج عمومی» صادر کرده است. از سوی دیگر نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان نیز با اعلام حکومت نظامی و بسیج عمومی از مردم کشورش خواست آماده دفاع از «میهن مقدس» باشند. نیکول پاشینیان در پیامی که در شبکه اجتماعی فیس بوک منتشر شد، خطاب به مردم کشورش تاکید کرد: «قاطعانه از کشور و ارتش خود حمایت کنیم...ما پیروز خواهیم شد. زنده باد ارتش باشکوه ارمنستان.»

این در حالی است که رئیس‌جمهوری آذربایجان با مشروع خواندن اقدام نظامیان کشورش در مناقشه قره‌باغ وعده پیروزی در میدان نبرد داد. الهام علی‌اف، رئیس‌جمهوری آذربایجان صبح روز یکشنبه پس از شروع مجدد درگیری‌ها در منطقه قره‌باغ طی یک نطق تلویزیونی وعده داد که ارتش این کشور در نبرد با نیروهای ارمنی و جدایی‌طلبان پیروز از میدان خارج خواهند شد. علی‌اف در این خصوص تصریح کرد: «ارتش آذربایجان امروز در سرزمین خود می‌جنگد و از تمامیت ارضی خود دفاع می‌کند.» رئیس‌جمهوری آذربایجان در ادامه تاکید کرد کشورش «هدفی درست» را دنبال می‌کند و با وارد کردن «ضربات ویرانگر به دشمن» در نهایت پیروز خواهد شد. «هوانسیان- باگیروا» در گزارش خود نوشتند، هر دو کشور ضمن اعلام حکومت نظامی، یکدیگر را به آغاز جنگ متهم می‌کنند. آذربایجان می‌گوید به حملات ارمنستان پاسخ داده که پنج عضو یک خانواده را کشت. آذربایجان همچنین مدعی شد بر هفت روستا که در خاک خود واقع شده و تحت کنترل ارمنستان قرار گرفته بود مسلط شده است. سخنگوی وزارت دفاع آذربایجان گفت: «ما هفت روستا را آزاد کردیم که یکی از آنها در شهرستان جبرائیل و پنج روستای دیگر در شهرستان فضولی واقع شده است.» اگرچه منطقه خودمختار ناگورنو- قره‌باغ ابتدا این خبر را رد کرد اما سپس اعلام کرد «برخی مواضع» را از دست داده و تعدادی تلفات غیرنظامی هم داشته است. با این حال، در بیانیه وزارت دفاع ارمنستان همچنین تاکید شده که ادعای فتح هفت روستا در قره‌باغ اقدامی «تحریک‌آمیز» است.

جمهوری آذربایجان اعلام کرد پس از هدف قرار گرفتن و سرنگونی دو بالگرد نظامی‌‌اش در ارتفاعات قره‌باغ این منطقه را زیر آتش سنگین توپخانه و سامانه‌های موشکی خود قرار داد. جدایی‌طلبان قره‌باغ که تحت حمایت ارمنستان هستند می‌گویند در جریان درگیری با نیروهای نظامی آذربایجان خسارات سنگینی به آنها وارد کرده‌اند سخنگوی جدایی‌طلبان منطقه قره‌باغ هم روز یکشنبه در یک پیام فیس‌بوکی اعلام کرد: «نیروهای آذربایجان صبح امروز کلیه خطوط تماس در منطقه را بمباران کردند.» وی با درخواست از ساکنان این منطقه برای رفتن به پناهگاه‌ها تصریح کرد «استپاناکرت»، مرکز و پایتخت قره‌باغ نیز بمباران شده است. در هر حال، این درگیری‌ها موجی از تلاش‌های جدید دیپلماتیک را موجب شده است چرا که بیم آن می‌رود در صورت وخامت اوضاع، یک جنگ منطقه‌ای فراگیر رخ دهد. در اولین گام، روسیه خواستار «آتش‌بس فوری» شد. به نوشته گزارشگران رویترز، روسیه حامی ارمنستان و ترکیه حامی آذربایجان است. در این جنگ، اگرچه روسیه خواستار «آتش‌بس فوری» شد اما ترکیه اعلام کرد از آذربایجان حمایت خواهد کرد. دولت ارمنستان غروب یکشنبه از حمایت و پشتیبانی ترکیه از نیروهای نظامی آذربایجان خبر داد. وزارت دفاع ارمنستان اعلام کرد نیروهای نظامی آذربایجان از جنگ‌افزارهای ساخت ترکیه در حملات خود استفاده کرده‌اند. حتی گفته می‌شود از پهپادهای نظامی ترکیه در این درگیری‌ها استفاده شده است. نیکول پاشینیان، در همین ارتباط با امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه تماس تلفنی داشته و از رئیس‌جمهوری فرانسه درخواست کرده است مانع از دخالت بیشتر ترکیه در مناقشه بین دو کشور شود. اردوغان پشتیبانی ترکیه از الهام علی‌اف را پنهان نمی‌کند. اجماع گزارش‌های بین‌المللی این است که حضور نظامی ترکیه در مناقشه بر سر منطقه کوهستانی قره‌باغ (و حضور احتمالی روسیه در حمایت از ارمنستان) می‌تواند به این رویارویی ابعاد جدیدی ببخشد و باعث شعله‌ور شدن یک جنگ تمام‌عیار شود.

روز یکشنبه رئیس‌جمهور آمریکا هم اعلام کرد در جست و جوی راهی برای پایان دادن به خشونت‌هاست. ترامپ گفت:«ما به دقت اوضاع را در نظر داریم. ما روابط خوبی در آن منطقه داریم. ببینیم آیا می‌توانیم درگیری را متوقف کنیم یا خیر.» وزارت خارجه آمریکا هم ضمن محکوم کردن خشونت‌های طرفین، خواستار توقف فوری خصومت‌ها و هرگونه لفاظی یا دیگر اقداماتی که وضعیت را بدتر کند شد. جو بایدن، نامزد رقابت‌های ریاست جمهوری آمریکا، هم در بیانیه‌ای اعلام کرد خصومت‌ها می‌تواند موجب جنگی گسترده شود. بایدن از دولت ترامپ خواست ناظران بیشتری را به «خط آتش‌بس» بفرستد و از روسیه هم خواست «ارسال سلاح به دو طرف را متوقف سازد». خطوط لوله که نفت و گاز دریای خزر را از آذربایجان به جهان خارج منتقل می‌کند از نزدیک این منطقه خودمختار می‌گذرد. ارمنستان حتی نسبت به خطرات امنیتی در قفقاز جنوبی در ماه جولای هشدار داده بود آنگاه که آذربایجان تهدید کرده بود به نیروگاه برق هسته‌ای ارمنستان به‌عنوان یک انتقام احتمالی حمله می‌کند.

قره‌باغ با مرکزیت «استپاناکرت»، به‌دنبال جنگ و درگیری‌های باکو و ایروان و در نتیجه فروپاشی شوروی در سال ۱۹۹۱، در اواخر دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ میلادی، اعلام خودمختاری کرد. اغلب ساکنان قره‌باغ را که از حمایت تمام‌عیار ارمنستان برخوردار است ارمنی‌ها تشکیل می‌دهند. قره‌باغ پیش از اعلام استقلال جزئی از خاک جمهوری آذربایجان بود. آذربایجان و ارمنستان چند دهه است که بر سر منطقه «ناگورنو قره‌باغ» با یکدیگر اختلاف دارند؛ اختلافی که اواخر دهه ۸۰ میلادی آتش یک مناقشه و جنگ ادامه‌دار میان دو کشور را شعله‌ور کرد. ارمنستان عضو یک پیمان امنیت منطقه‌ای موسوم به «سازمان پیمان امنیت جمعی» است که رهبری آن را مسکو برعهده دارد. آذربایجان اما در این مناقشه حمایت ترکیه را با خود دارد.

«اندرو ای. کرامر» هم در گزارش ۲۷ سپتامبر برای نیویورک تایمز نوشت، جنگی که میان دو کشور شروع شده به سرعت رو به وخامت رفت و هر دو طرف مبادرت به استقرار تانک، بالگرد و توپخانه در مناطق مورد مناقشه کردند. این گزارشگر می‌نویسد این منطقه ارمنی‌نشین که در دل آذربایجان قرار دارد از سوی ارمنی‌ها اداره می‌شود. جنگ روز یکشنبه چیزی بیش از تنش مرزی بود و دو طرف از ادبیات جنگی استفاده کرده و رویدادها را به مثابه «جنگ» تلقی می‌کردند. به نوشته این گزارشگر به نقل از «تحلیلگران»، میانجیگرانی مانند فرانسه، آمریکا و روسیه بر سر این منطقه با یکدیگر دچار اختلاف هستند. این نزاع تقریبا فراموش شده بود تا اینکه روز یکشنبه دوباره از سر گرفته شد.


روزنامه‌ی دنیای اقتصاد

۱۳۹۹/۰۷/۰۸

مروری بر قطعنامه‌‌های شورای امنیت سازمان ملل برای واگذاری اراضی اشغال شده به آذربایجان

 طبق چهار قطعنامه‌ شورای امنیت سازمان ملل متحد که در سال ۱۹۹۳ پس از اشغال قره‌باغ به تصویب رسید، اراضی اشغال شده توسط ارمنستان باید به جمهوری آذربایجان برگردانده شوند.

به دنبال آغاز ضدحمله ارتش جمهوری آذربایجان پس از حملات نیروهای ارمنستان به مناطق مسکونی در ۲۷ سپتامبر(۶ مهر ۱۳۹۹)، بار دیگر موضوع عدم رعایت ایروان به ۴ قطعنامه شورای سازمان ملل متحد در ارتباط با توقف فوری اشغال اراضی متعلق آذربایجان به عنوان عامل اصلی این درگیری‌ها مطرح شده است.

این چهار قطعنامه در سال ۱۹۹۳ برای پایان دادن به اشغال در قره باغ اشغالی تصویب شده اما تاکنون اجرا نشده بر خروج فوری، بدون قید و شرط و کامل ایروان از مناطق اشغالی تاکید می‌کند.

بر این اساس، بخشی از سرزمین‌های جمهوری آذربایجان به دلیل عدم فشار و تحریم شورای سازمان ملل در این زمینه حدود ۳۰ سال است که در اشغال ارمنستان قرار دارد.

قطعنامه شماره ۸۲۲ پس از اشغال منطقه «کلبجر» به تصویب رسید. به موجب آن، ثبات و امنیت منطقه تحت خطر بوده و نظامیان ارمنی باید فورا به اشغال این منطقه پایان می‌دادند.

این سازمان به دنبال اشغال آغدام نیر قطعنامه شماره ۸۵۳ را تصویب کرد. به موجب این قطعنامه ضمن آتش‌بس طرفین، نظامیان ارمنستان باید منطقه را ترک می‌کردند.

به موجب قطعنامه شماره ۸۷۴ که پس از اشغال استان‌های فضولی، جبرئیل و قوبالدی به تصویب رسید، هر دو کشور به اعلام آتش‌بس و صلح فراخوانده شده‌اند.

در این راستا بر اساس قطعنامه شماره ۸۸۴ که در پی اشغال «زنگیلان» توسط ارمنستان صادر شده است، از نیروهای این کشور خواسته شد تا بدون قید و شرط از این منطقه خارج شوند.

همچنین در قطعنامه شماره ۸۸۵ از ارمنستان خواسته شد تا قطعنامه‌های مذکور را هم اجرا کند، اما ایروان در ادامه به این اقدام تن نداد.

الهام علی‌اف، رئیس جمهور آذربایجان و تمامی مقامات این کشورها بارها به استاندارد دوگانه شورای امنیت سازمان ملل اشاره و تاکید کردند که این نهاد بالعکس تصمیم گیری‌های فوری که درباره مسائل گوناگون انجام می‌دهد، در زمینه جمهوری آذربایجان سال‌هاست که در خاموشی به سر می‌برد.

از سویی هم اراضی اشغالی جمهوری آذربایجان را نیز هیچ کشوری حتی ارمنستان به رسمیت نمی‌شناسد. همچنین منطقه قره‌باغ کوهستانی از سوی کشورهای عضو سازمان ملل متحد به عنوان خاک آذربایجان شناخته می‌شود.

گفتنی است تنش میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قره‌باغ کوهستانی سال ۱۹۸۸ آغاز و در سال ۱۹۹۱ به درگیری نظامی تبدیل و منطقه قره‌باغ کوهستانی جمهوری آذربایجان و هفت شهرستان همجوار آن تحت اشغال نیروهای ارمنستان درآمد.

در ماه می سال ۱۹۹۴ میان طرفین مناقشه رژیم آتش‌بس برقرار شد، ولی میانجیگری بین المللی گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا به ریاست مشترک روسیه، فرانسه و آمریکا برای حل مسالمت آمیز این مناقشه تاکنون نتیجه ای نداشته است.

علی‌اف: جامعه جهانی اقدامات ارمنستان را نادیده می‌گیرد

 الهام علی‌اف، رئیس جمهور آذربایجان امروز سه‌شنبه ۸ مهرماه طی سخنانی در مراسم دریافت استوارنامه بلال حی، سفیر پاکستان در باکو اظهارداشت: جامعه جهانی و سازمان‌های بین المللی اقدامات «نیکول پاشینیان» نخست‌وزیر ارمنستان را نادیده گرفت.

وی افزود: "ارمنستان روز ۲۷ سپتامبر به آذربایجان حمله کرد. در این حملات ۱۰ غیرنظامی کشورمان کشته و بیش از ۲۰ نفر دیگر نیز زخمی شدند. ارتش آذربایجان با موفقیت به عملیات خود در قره‌باغ کوهستانی ادامه می‌دهد".

وی همچنین تاکید کرد: "ما در سرزمین خودمان می‌جنگیم. قره‌باغ کوهستانی جز لاینفک آذربایجان است. جامعه بین المللی تمامیت ارضی کشور ما را به رسمیت می‌شناسد".

علی‌اف با اشاره به اینکه دولت اسلام‌آباد، ارمنستان را به عنوان یک کشور به رسمیت نمی‌شناسد، تصریح کرد: "این حمایت متقابل نشان‌دهنده ماهیت برادرانه همکاری دو کشور است. از پاکستان بخاطر موضع‌گیری مصمم خود در قبال تمامیت ارضی کشورمان سپاسگزاریم".

رئیس‌جمهور آذربایجان تاکید کرد که باکو همواره در مسئله کشمیر از پاکستان حمایت کرده است.

۱۳۹۹/۰۷/۰۷

نقش منطقه قره باغ در تاریخ و فرهنگ آذربایجان

 قره باغ منطقه‌ای با طبیعت زیبا، آبهای خروشان، جنگلهای پربار، فرهنگ پرور و موثر در درون آذربایجان نه تنها با موسیقی‌اش بلکه با شاعران، نویسندگان و صنایع دست‌اَش (فرش قره باغ) نیز مشهور است. قره باغ شیکسته سی یکی از موغامهای آذربایجانی است که حنجره هر کسی نمی تواند تاب این موسیقی را بیاورد و ناچار تسلیم صدای انگشت شمار اساتید موسیقی آذربایجان می شود. بخاطر این پیشینه قوی است که عزیر حاجی بیگوف اولین آهنگساز دنیای شرق و بنیانگذار موسیقی مدرن در آذربایجان و اوپراهای مشدی عیباد (او اولماسین بو اولسون)، آرشین مال آلان و کوراوغلو از اهالی قره باغ می باشد. 

قره باغ و مرکز آن شوشا، خواستگاه شاعران بزرگی همچون ملا پناه واقف، ملا ولی ودادی،  میرزا حسن قره باغی، قاسم بیگ ذاکر و خورشیدبانو ناتوان و شاید صدها ادیب و شاعر تُرک می باشد که در تاریخ ادبیات آذربایجان جایگاه برجسته ای دارند.

درباره نمایشنامه نویسی و نویسنده رمان تاریخی، قره باغ نماینده برجسته ای همچون یوسوف چمن زمینلی دارد که پس از گذشت قریب یکصد سال از تحریر آثارش هنوز از پویایی و بدیع بودنشان کم نشده است.

در دورهٔ صفویه منطقه وسیع قره‌باغ در اختیار یکی از شاخه‌های ایل قاجار بود که به صورت خان نشینی اداره می شد. خان نشین قره باغ در دوران پناه خان و فرزندش ابراهیم خلیل خان در اوج قدرت بود. ابراهیم‌خلیل‌خان نه تنها بر قره‌باغ که بر ایروان، نخجوان و گنجه نیز حکم می راند. پس از تصرف آذربایجان شمال ارس توسط روسها ، روس‌ها برای توطئه های بعدی، اقدام به کوچاندن ارامنه از سایر مناطق به منطقه تحت تسلط خود شدند و مناطق مسلمان‌نشین ایروان و قره باغ را برای اسکان ارامنه تازه ‌وارد در نظر گرفتند. پس از جنگ‌های عثمانی و روسیه ارامنه مناطق شرقی امپراطوری عثمانی که همراه روس‌ها علیه عثمانیها وارد جنگ شده و پیروزیهایی بدست آورده بودند پس از عقب‌نشینی روس‌ها مجبور مهاجرت به داخل مرزهای روسیه شده و در ترکیب جمعیتی خان‌نشین ایروان و قره باغ به حد چشمگیری ارامنه بیشتر شدند جنگ جهانی اول و همسویی ارامنه با دول مسیحی علیه عثمانی و ایران (فجایع جیلولوق در اورمیه و سلماس و حملات آندرانیک به خوی) سبب شد تا ارامنه افراطی بتوانند در ایروان مسلمان نشین دولت ارمنستان تشکیل دهند و اعلام تشکیل این دولت همانا و ادعای ارضی علیه همسایگان همانا چرا که براساس هایدات (ارمنستان بزرگ) نواحی قره باغ، غرب آذربایجان، شرق آناطولی بایستی جزو امپراطوری ارمنی باشد.


توحید ملک زاده

الهام علی‌اف: اقدام نظامی علیه ارمنستان باعث پایان اشغال سی ساله قره باغ خواهد شد

 الهام علی اف، رئیس جمهوری آذربایجان گفته که اطیمنان دارد اقدام نظامی کشورش علیه ارمنستان باعث پایان دادن به «اشغال سی ساله» منطقه مورد مناقشه قره باغ خواهد شد.

درگیری هایی سنگین بین دو جمهوری سابق شوروی از صبح دیروز آغاز شده است.

رسانه های جمهوری آذربایجان گزارش کردند که آقای علی اف به شورای امنیت کشورش گفته که جمهوری آذربایجان به «راه حلی ناقص» برای مسئله قره باغ احتیاج ندارد و باید «بازگرداندن تمامیت ارضی» جمهوری آذربایجان را حل کند.

ترکیه اعلام کرده که در این درگیری ها از جمهوری آذربایجان حمایت می کند.

نخست وزیر ارمنستان هشدار داده که منطقه در آستانه جنگی تمام عیار است.

۱۳۹۹/۰۷/۰۶

الهام علی اف: ارمنستان کشوری است که اسلام هراسی جزو سیاست دولتی آن می باشد

 به گزارش قره باغ سسی، الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان در گفت و گو با تلوزیون اجتماعی، آذربایجان و رئال این کشور، دولت اشغالگر ارمنستان را ترویج دهنده ی اسلام هراسی توصیف کرد.

رئیس جمهوری آذربایجان در این خصوص گفت: 

"آذربایجان در زمینه همبستگی اسلامی بسیار فعال بوده است و در کشورمان در این خصوص مراسم‌های مختلفی برگزار شده است. ما همیشه سعی کرده ایم به کشورهای مسلمان کمک کنیم. در سازمانهای بین المللی همواره از منافع کشورهای مسلمان دفاع کرده ایم؛ هم در رای گیری ها و هم در زمان انتخاب ریاست دوره ای سازمان های بین المللی اگر کشور مسلمانی نامزد شود، حمایت کرده ایم. یعنی این همبستگی نه در حرف، بلکه در عمل باید باشد". 

"ما از کشورهایی بوده‌ایم که همیشه در عمل، همبستگی اسلامی را در سیاست خارجه خود اعمال کرده‌ایم. سخنرانی‌های من در خصوص سیاست خارجی نمود این ادعایم می‌باشد. روابط با کشورهای مسلمان اولویت آذربایجان است. چون ما بخشی از جهان اسلام هستیم. بیشترین حمایت‌ها از آذربایجان در سازمان ملل متحد توسط کشورهای مسلمان صورت گرفته است. سازمان همکاری اسلامی در خصوص مناقشه قره باغ کوهستانی نیز همیشه موضع صحیحی اتخاذ کرده است. آخرین نمونه آن را در جنگ تووز امسال دیدیم".

"به نزدیکی هر کشور مسلمانی با ارمنستان اشغالگر با حساسیت می‌نگریم؛ زیرا ارمنستان خاک ما را اشغال کرده است. کشورهای مسلمان باید بدانند که ارمنستان در اراضی اشغالی آذربایجان علیه آثار تاریخی، دینی و فرهنگی مرتکب تخریب‌گری و جنایت شده است. ببینید، مسجدهای ما در چه وضعی است؟ مگر در کشورهای مسلمان نمی‌دانند که ارامنه در مساجد نیمه تخریب شده‌ی ما حیوان و خوک و گاو نگه می‌دارند. آیا این توهین و تحقیر به جهان اسلام نیست؟ بنابراین مقامات سیاسی کشورهای جهان اسلام هنگام دیدار با مقامات ارمنی و هنگام دست دادن با آن‌ها که دستشان به خون آذربایجانی‌ها آغشته است، تصاویر مساجد ما در خاطرشان تصور گردد".

"ارمنستان کشوری است که اسلام هراسی جزو سیاست دولتی آن می‌باشد. آن‌ها فرزندانشان را در وضعیت نفرت به مسلمانان پرورش می‌دهند و بدین طریق درصدد ایجاد افراطی گری در ارامنه می‌شوند".

۱۳۹۹/۰۷/۰۵

ترکیه به دنبال معامله با روسیه در قفقاز است

 آندری آرِشف، مدیر مسئول انجمن علمی مطالعات قفقاز روسیه 

ترکیه خود را به عنوان یک رهبر منطقه ای در خاورمیانه، شمال آفریقا، تا حدی در بالکان و قفقاز معرفی می کند، و در این ضمن قبل از هر چیز منافع خود را دنبال می کند، از جمله منافع اقتصادی. احتمالاً هدف از فعال سازی سیاست خارجی ترکیه، آنهم نه تنها در قفقاز جنوبی، ایجاد بستری جدید برای معامله در سیاست خارجی با مسکو در مورد موضوعات مورد علاقه آنکاراست.

۱۵ سپتامبر سال ۲۰۲۰ در صد و دومین سالگرد تصرف باکو توسط ارتش اسلامی قفقاز نوری پاشا، هواپیماها و هلی کوپترهای نیروهای هوایی آذربایجان و ترکیه پروازهای نمایشی را در فضای هوایی این جمهوری حاشیه خزر، و بر فراز دومین شهر بزرگ آذربایجان یعنی گنجه انجام دادند. الهام علی‌اف، رئیس جمهور آذربایجان در همان روز با ارسال نامه تبریکی به همتای تُرک خود رجب طیب اردوغان، گفت: "برادری و دوستی" بین آذربایجان و ترکیه نمونه ای برای کل جهان است. در این نامه علاوه بر تبریک و اشاره به رویداد تاریخی، از رهبری ترکیه بخاطر حمایت از باکو در درگیری های ماه ژوئیه در مرزهای آذربایجان و ارمنستان قدردانی شده است.

در سفر رسمی رئیس جمهور ترکیه به باکو در اواخر ماه فوریه، توافق نامه های مهمی، و از جمله اختصاص ۲۰۰ میلیون لیره ترکیه (حدود ۳۰ میلیون دلار) برای خرید کالاها و خدمات نظامی از شرکت های صنایع دفاع ترکیه که اخیراً پیشرفتهای خود را در حوزههای مختلف نشان داده اند، منعقد شد. آنکارا همکاری های فنی و نظامی با باکو را به عنوان مبنایی برای همکاری های تجاری و اقتصادی در نظر گرفته است. لیست قراردادهای همکاری های دوجانبه در حوزههای انرژی و معدن با مشارکت شرکت های دولتی و خصوصی در حال گسترش است. در سال ۲۰۱۹ حجم تجارت بین ترکیه و آذربایجان تقریباً ۴.۵ میلیارد دلار بوده است. بر طبق هدف‌گذاری‌های بلند پروازانه قرار است تا سال ۲۰۲۳ آن را به ۱۵ میلیارد دلار برسانند.

بطوریکه الهام علی‌اف گفت آذربایجان تاکنون ۱۷ میلیارد دلار در اقتصاد ترکیه سرمایه گذاری کرده است و سرمایه‌گذاری‌های ترکیه در آذربایجان ۱۲ میلیارد دلار بوده است. شرکت ملی نفت آذربایجان (SOCAR) برنامه ها و پروژه های سرمایه‌گذاری جدیدی دارد. در نتیجه اجرای آنها، حجم سرمایه‌گذاری های آذربایجان در ترکیه به ۲۰ میلیارد دلار خواهد رسید. در سال ۲۰۱۹ ساخت خط لوله گاز سراسری آناتولی به پایان رسید که باعث شد آذربایجان بتواند موقعیت خود را در بازار گاز ترکیه به طور قابل توجهی تقویت کند. بر اساس نتایج نیمه اول سال ۲۰۲۰ این آذربایجان بود که در عرضه «سوخت آبی» به ترکیه بالاترین جایگاه را بدست آورد (تقریبا ۵.۵ میلیارد متر مکعب، ۲۳.۴ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال قبل). یک اتحادیه مشترک رسانه‌ای بین دو کشور در حال شکل‌گیری است که بدنبال همگرایی عمیق و مقابله با آنچه که باکو و آنکارا آن را «تبلیغات سیاه» می دانند است.

باکو اطمینان دارد که اتحاد استراتژیک و مشارکت دو جانبه آذربایجان و ترکیه، مطابق با اصل «یک ملت - دو کشور» که توسط حیدر علی‌اف پایه‌گذاری شده است، یک عامل مهم در تأمین صلح و امنیت است که به توسعه همکاری های منطقه کمک می کند. برعکس، ایروان نگرانی خود را از تقویت کیفی همکاری‌های نظامی سیاسی بین دو کشور همسایه در شرایطی که مناقشه قره باغ حل نشده است و هر لحظه بیم درگیری جدیدی می رود، پنهان نمی کند. علی رغم این که درگیریهای ژوئیه از نظر شدت درگیری و تعداد قربانیان از جنگ «چهار روزه» آوریل ۲۰۱۶ ضعیفتر بود اما «انعکاس» آنها در سیاست خارجی بسیار بلندتر بود.

اسماعیل دمیر، رئیس دپارتمان صنایع دفاعی ترکیه، در ملاقات با یک هیئت عالی رتبه نظامی باکو در ۱۶ ژوئیه گفت: صنایع نظامی ما، اعم از هواپیماهای بدون سرنشین، موشک، سیستم های الکترونیکی و سایر فن آوری ها همه در اختیار آذربایجان است. علاوه بر انتقال سیستم های تسلیحاتی جدید به آذربایجان، ما آماده مدرن سازی مدل های موجود و تولید مشترک آنها هستیم. و تقریباً بلافاصله پس از آن تعدادی از سرویس های نظارت بر حریم هوایی، پروازهای هواپیماهای ترابری A400 ارتش ترکیه را به آذربایجان ثبت کردند. احتمالاً این هواپیماها محموله های نظامی داشته اند.

باكو با تكيه بر پشتيباني تركيه، بيش از پيش از بالا گرفتن مناقشه صحبت مي كند. همزمان با استعفای المار مامدیارف (وزیر امور خارجه آذربایجان تا ژوئیه ۲۰۲۰)، آذربایجان ادبیات تهاجمی تر در تماسهای سیاسی و دیپلماتیک با طرف روسی اتخاذ کرد، به ویژه در خصوص همکاری های نظامی سیاسی روسیه و ارمنستان. کار آنقدر بالا گرفته است که مسکو را متهم می نمایند تلاش دارد با کمک دیگران، خطوط لوله صادراتی آذربایجان را از کار بیندازد تا این کشور را از بازار انرژی ترکیه بیرون نماید.

در اینجا لازم به ذکر است که یکی از قالبهای همکاری که ترکیه فعالانه با جمهوری آذربایجان و گرجستان به پیش می برد حفاظت از تاسیسات زیرساختهای انرژی است. در مفاد یادداشت تفاهمی که در سال ۲۰۱۸ بین دولت جمهوری آذربایجان، دولت گرجستان و دولت جمهوری ترکیه در زمینه همکاریهای دفاعی امضا شد طیف گسترده ای از اقدامات پیش بینی شده است و از جمله تبادل اطلاعات محرمانه.

برخی از رویدادها و روندهای اخیر نشان می دهند که کانون بعدی تنشها می تواند خط تماس بین ارمنستان و برون بوم (Exclave) نخجوان باشد که توسط استان زنگزور ارمنستان و مناطق جنوبی جمهوری قره باغ (که به رسمیت شناخته نشده و در مجاورت رود ارس قرار دارند)، از قلمرو اصلی آذربایجان جدا شده است.

این واقعیت که این سرزمین دارای مرز مشترکی با ترکیه است تعامل دو جانبه را بسیار ساده می کند و در مجموعه تمرینات مشترک اخیر که با مشارکت حجم قابل توجهی از نیروهای انسانی و تجهیزات، و از جمله تانک، وسایل نقلیه زرهی سنگین، سیستم های موشکی و توپخانه ای، هواپیماهای بدون سرنشین و هواپیماهای جنگی انجام شد توجه به این واقعیت بوضوح دیده شد. به عنوان مثال، هواپیماهای ترابری نظامی بالگردهای تهاجمی T-129 ATAK را برای شرکت در این تمرینات، به نخجوان رساندند.

رسانه های ترکیه به صراحت از موضوع استقرار یک پایگاه نظامی کامل در نخجوان و شبه جزیره آب شوران صحبت می‌کنند چرا که حضور آنها در این منطقه از یک سو با عضویت ترکیه در ناتو مغایرتی ندارد و از سوی دیگر برنامه های بلندپروازانه آنها در سیاست خارجی (یعنی "جهان عثمانی") این مناطق را در بر می گیرد و حتی به خارج از آنها هم گسترش می یابد (به عنوان مثال، در آفریقا). دلایلی وجود دارد که باور کنیم پس از تمرینات فوق، ترکیه برخی از نیروهای خود، و از جمله جنگنده های چندمنظوره F-16 با خدمه، و همچنین تعدادی از هواپیماهای بدون سرنشین تهاجمی Bayraktar TB2 خود را که امتحان خود را در سوریه و لیبی پس داده اند در آذربایجان گذاشته است.

ایروان با برگزاری تمرینات و بهبود خطوط دفاعی خط مقدم خود و فعال نمودن سیاست خارجی خود در محور "خاورمیانه" به این اقدامات واکنش نشان داد. علاوه بر تشدید تماس های دیپلماتیک با یونان و جمهوری قبرس می توان به سفر کاری اخیر وزیر امور خارجه ارمنستان زهراب مناتسکانیان به مصر اشاره کرد که رهبرانش از رشد جاه طلبی های منطقه ای آنکارا نگران هستند.

فعال شدن سياست خارجي تركيه (که به هيچ وجه فقط به قفقاز جنوبي محدود نمی شود) احتمالاً به منظور ايجاد بستری جدید براي چانه زنی در سياست خارجي با مسكو در مورد موضوعات مورد علاقه آنكارا صورت می گیرد. علاوه بر تعامل دو جانبه با آذربایجان و کشورهای آسیای میانه، همکاری های سیاسی، اقتصادی و انسانی در چارچوب «شورای تُرک» تقویت می شود. در این ضمن، ترکیه خود را به عنوان یک رهبر منطقه ای در خاورمیانه، شمال آفریقا، تا حدی در بالکان و قفقاز مطرح می کند و منافع خود را دنبال می کند، از جمله منافع اقتصادی.

منبع مقاله

این نوشته بیان‌کننده‌ی دیدگاه وبلاگ قره باغ سسی نیست و صرفا انتشار تحلیل یک موسسه تحقیقاتی در روسیه می‌باشد که از سایت ایراس باز نشر می‌شود.

علی اف: ۲۰ درصد خاک آذربایجان ۳۰ سال است که در اشغال ارمنستان است / تمامیت ارضی آذربایجان هرگز موضوع مذاکره نبوده و نخواهد بود

 الهام علی‌اف رئیس جمهوری آذربایجان خواستار حل اختلافات با ارمنستان شد و گفت که مناقشه ایروان و باکو باید بر اساس تمامیت ارضی آذربایجان حل و فصل شود. مناقشه میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه قره‌باغ کوهستانی در سال ۱۹۸۸ میلادی آغاز و در سال ۱۹۹۲ میلادی به درگیری‌های نظامی تبدیل شد. بر اثر این مناقشه، منطقه قره‌باغ کوهستانی جمهوری آذربایجان و هفت شهرستان دیگر در همجواری آن تحت تصرف نیروهای ارمنستانی در آمد.

به گزارش قره باغ سسی؛ علی‌اف در سخنرانی خود در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل که به صورت ویدیویی انجام شد، اظهار کرد: تقریباً ۲۰ درصد قلمرو آذربایجان حدود ۳۰ سال است که همچنان در اشغال ارمنستان است. وی با بیان اینکه «ارمنستان باید به عنوان یک کشور مهاجم تحت تحریم‌های بین‌المللی قرار بگیرد» افزود: حضور غیرقانونی نیروهای مسلح ارمنستان در سرزمین‌های اشغالی آذربایجان همچنان تهدیدی برای صلح و امنیت منطقه است.

رئیس جمهوری آذربایجان تاکید کرد: ما از سازمان ملل و جامعه بین‌المللی می‌خواهیم تا از ارمنستان بخواهد که از یک تهاجم نظامی دیگر خودداری کند. علی‌اف با بیان اینکه «قره‌باغ، آذربایجان است» گفت: مناقشه ارمنستان و آذربایجان باید بر اساس تمامیت ارضی آذربایجان حل و فصل شود. تمامیت ارضی آذربایجان هرگز موضوع مذاکره نبوده و نخواهد بود. حاکمیت و تمامیت ارضی آذربایجان باید بازگردانده شود.

 مناقشه میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه قره‌باغ کوهستانی در سال ۱۹۸۸ میلادی آغاز و در سال ۱۹۹۲ میلادی به درگیری‌های نظامی تبدیل شد. بر اثر این مناقشه، منطقه قره‌باغ کوهستانی جمهوری آذربایجان و هفت شهرستان دیگر در همجواری آن تحت تصرف نیروهای ارمنستانی در آمد. در سال ۱۹۹۴ میلادی با میانجیگری گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا آتش‌بس میان طرفین مناقشه برقرار شد اما تلاش‌های بین‌المللی برای حل مسالمت‌آمیز این مناقشه تا به حال نتیجه‌ای نداشته است.


فیلم سخنرانی الهام علی‌اف، رئیس جمهوری آذربایجان در ۷۵‌مین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل را می‌توانید در زیر تماشا کنید:



چرایی ایجاد کشور ارمنستان در میان سه کشور مسلمان از دیدگاه معاون حزب آذربایجان نوین

 علی حسن اف، معاون حزب آذربایجان نوین گفت: ارمنستان به دلیل وجود سه کشور مسلمان (ایران، ترکیه و جمهوری آذربایجان) در منطقه ایجاد شده است.

به گزارش قره باغ سسی به نقل از پایگاه خبری شبکه تلویزیونی رئال.تی وی، علی حسن اف، معاون حزب حاکم آذربایجان نوین در مصاحبه با مجری این شبکه در خصوص تحرکات اخیر ارمنستان در منطقه تووز و چرایی تشکیل دولت ارمنستان در جغرافیای کنونی این چنین اظهار نظر کرده است:

«طبیعتاً این دومین تحریک نیروهای مسلح ارمنستان در منطقه تووز طی دو ماه اخیراست. این تحریکات تحت رهبری مستقیم پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان و وزیر دفاع ارمنستان در حال انجام است. از دو ماه قبل این سوال برای من پیش آمده است. چرا تووز؟ چرا جای دیگری نه! یقینا به این دلیل که دو خط استراتژیک ما از آنجا عبور می کند. خط لوله نفت باکو- تفلیس – جیهان و راه آهن باکو- تفلیس – قارص. ظاهراً آنها نقشه های حیله گرانه ای دارند.

از طرف دیگر، همه تحریکات اخیر آنها با هدف وادار کردن آذربایجان به جنگ است. این هم با منظور و هدف خاصی صورت می گیرد و نمی تواند اتفاقی باشد. آنها می دانند که اگر جمهوری آذربایجان جنگی را آغاز کند، ممکن است با ارتش روسیه مواجه شود و احتمال درگیری با روسیه وجود دارد. به نظر من، هدف آنها همین است.

وی افزود: یک سوال همیشه در ذهنم بوده و فکر می کنم شخصا طی ۵۰ سال گذشته بحثی درباره این موضوع نشنیده ام. چرا ارمنستان در این منطقه ایجاد شده است؟ ارمنستان می توانست در مناطق دیگر ایجاد شود. برخی از ارامنه به صورت کاملا فشرده در جنوب روسیه و در چندین شهر منطقه کراسنادار زندگی می کنند. آنها به طور فشرده در فرانسه، خاورمیانه، لبنان، کالیفرنیا و سایر ایالت های آمریکا زندگی می کنند. اما چرا این کشور در این منطقه ایجاد شده است؟ جواب سوال این است: چون سه کشور مسلمان در این منطقه وجود دارد. یعنی کشورهای ترکیه، ایران و جمهوری آذربایجان. دولت ارمنستان به همین منظور در نزدیکی سه دولت مسلمان ایجاد شده است.»

اقتدار از جنس نادرشاه و آقامحمدخان توسط الهام علی اف در قفقاز

 الهام علی اف: اگر ارمنستان حقوق و قوانین بین المللی را زیرپا می گذارد ما چرا مجبور به رعایت قوانین بین المللی باشیم؟!

الهام علی اف خطاب به سفیر یونان: ما در دریای مدیترانه در کنار ترکیه هستیم.

وزارت دفاع آذربایجان خطاب به روسیه: ما از توضیحات شما مبنی بر انتقال محموله های ساختمانی به ارمنستان قانع نشدیم و شواهد نشان می دهد در حال انتقال ادوات جنگی هستید.

این اظهارات مقتدرانه در ۱۰ روز اخیر از قول الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان در رسانه ها انتشار یافته است.

همانطور که مستحضر هستید در سه قرن اخیر سه شاه و سردار آذربایجان در قفقاز قدرت عمل و مقتدرانه به شرح زیر داشته اند:

۱- نادرشاه افشار

آیا در اظهارات شفاف الهام علی اف به سفیر یونان، براقیت و صدای تبر نادرشاه در قفقاز مشاهده نمی شود؟

۲- آقامحمدخان قاجار

در اعتراض به دولت روسیه مبنی بر مسلح کردن ارامنه اقتدار آقامحمدخان قاجار نهفته است.

۳- عباس میرزا ولیعهد قاجار

در بیانات الهام علی اف مبنی بر اینکه: وقتی ارمنستان قوانین بین المللی را زیرپا می گذارد ما چرا مجبور به رعایت آن هستیم، شهامت و جسارت عباس میرزا سردار کبیر آذربایجان به منصه ظهور می رسد.

فراموش نکنیم در هر سه مورد پیروزی از آن ما بود اما امان از خیانت های خودی.

نادرشاه و آقامحمدخان بصورت کاملا مشابه با نقشه شوم خودی ها به قتل رسید و عباس میرزا تحت فشار افراطیون مذهبی و خیانت های بعضی از لشکریانش تن به شکست داد.

در چنین شرایطی که رئیس جمهور محترم آذربایجان با اقتدار تمام و از جنس نادرشاه، آقامحمدخان و عباس میرزا در قفقاز اقتدار نشان می دهد تحت هیچ شرایطی اجازه تکرار تاریخ شوم خیانت به رهبران از جانب خودی ها را نخواهیم داد.

الهام علی اف با حفظ استقلال و رهبری  موفق آذربایجان در بین سه دشمن تاریخی بعد از مرحوم حیدرعلی اوف نشان داده است که در صدد تکمیل کارهای ناتمام نادرشاه، آقامحمدخان و عباس میرزا در قفقاز می باشد. برای قدرت عمل الهام علی اف علاوه بر اقدامات نادرشاه و آقامحمدخان باید حضور ارتش ترکیه مقتدر در قفقاز را هم باید اضافه کرد. اقدامی که هم اکنون با سیاست هوشمندانه الهام علی اف عملی شده است و دیگر با اما و اگر آرزوی حضور ترکیه در قفقاز را نداریم بلکه هم اکنون اف ۱۶ های ترکیه بزرگ در قفقاز نقش بازدارندگی را ایفا می کند و اجازه دست درازی از طرف قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای به باکو را نمی دهد.

خطاب به احزاب مخالف کشور آذربایجان هم بعنوان برادر اعلام می کنیم در شرایط جنگی نبش قبر حکم همان خودی ها را دارد که با وارد شدن به چادر، آقامحمدخان و نادرشاه را به قتل رساندند.

ما روشنفکران، نویسندگان،شاعران و هنرمندان  اعلام می کنیم:

یکدل و یکصدا در راستای آزادی قره باغ تحت امر الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان هستیم و مطلق با شنیدن دستور آزاد سازی قاراباغ از زبان مبارک رئیس جمهورمان، مرزهای ارمنستان را به جهنم وعده داده شده در قرآن کریم برای دشمنان تبدیل خواهیم کرد.

حسن کریمزاده

شبکه تلوزیونی «تی‌آرتی ورلد» مستند «پسر کوه‌ها» در خصوص جنگ قره باغ را رونمایی کرد

شبکه تلوزیونی انگلیسی زبان تی‌آرتی ورلد ترکیه در یک مستند به آسیب‌های وارده به انسان‌ها ناشی از جنگ قره باغ میان آذربایجان و ارمنستان پرداخت.

به گزارش قره باغ سسی، پروفسور گل‌محمد محمداف استاد دانشگاه آدا و معاون رئیس اجماع آذربایجانی‌های منطقه قره باغ در این مستند از زندگی پر تلاطم و محروم خود و دیگر پناهنده‌های آذربایجانی قره باغ می‌گوید.

پروفسور گل‌محمد محمد‌اف از پناهنده‌های شهر لاچین است. هنگام جنگ ۱۴ سال داشت و علی‌رغم تمامی سختی‌های دوران زندگی خود به موفقیت‌های چشمگیر تحصیلی دست یافته است. ایشان تحصیلات خود را با ورود به دانشگاه دولتی باکو در رشته‌ی فیزیک آغاز کرد و سپس به ایتالیا و آمریکا رفته و ادامه تحصیل می‌دهد.

مستند «پسر کو‌ه‌ها» به زبان انگلیسی تهیه شده و پروفسور گل‌محمد محمد‌اف به تشریح روزهای سخت آن دوران خود می‌پردازد.

لازم به ذکر است که این مستند در محل اسکان پناهنده‌های شهرهای باکو، آغجابدی و داشکسن فیلم‌برداری شده است.

مستند «پسر کوه‌ها» را می‌توانید از همینجا تماشا کنید:



۱۳۹۹/۰۷/۰۴

«جمهوری آذربایجان غربی» در تبعید اعلام موجودیت کرد

 جمهوری آذربایجان غربی با مرکزیت ایروان از سوی یک هیئت به ریاست پروفسور قافار چاخماقلی در تبعید اعلام موجودیت کرد.

 یک هیئت متشکل از چهرهای سیاسی-اجتماعی آذربایجانی که ریاست آن را استاد دانشگاه کایسری ترکیه و ارمنی شناس معروف «قافار چاخماقلی» برعهده دارد، موجودیت «جمهوری آذربایجان غربی» را رسما اعلام کردند.

 پروفسور چاخماقلی یکشنبه (۲۱ اردیبهشت) در مصاحبه با خبرگزاری «توران» گفت: مدتها بود که ایده تشکیل این جمهوری در جمهوری آذربایجان و ترکیه مطرح بود که با گردهم آمدن گروهی از مهاجرین جمهوری آذربایجان غربی (ایروان) از اقصی نقاط جهان، این اقدام تاریخی در نهایت صورت گرفت.

 او افزود: ابتدا شورای ملی تشکیل خواهد شد، سپس به صورت مرحله ای انتخابات پارلمان انجام گرفته و در نهایت این جمهوری شکل خواهد گرفت.

به گفته پروفسور چاخماقلی اکثریت اعضای جمهوری آذربایجان غربی متشکل از چهره های روشنفکر خواهد بود و هدف اصلی این جمهوری آزادسازی ایروان، زنگباسار، گوئیچه، زنگزور، گومرو، درلیز و تمامی مناطق آذربایجان است که از سوی ارمنستان اشغال شده است.

این ارمنی شناس معروف ادامه داد: تاریخ نشان می دهد که اقدام ما در اعلام این جمهوری حقانیت دارد. در طول قرن ها ما همیشه در آذربایجان غربی سکونت داشته و دارای دولت بوده ایم. دولت ما هرگز در آنجا تبعیض نژادی و مذهبی اعمال نکرده است.

دولت ایروان که از بقایای دولت آذربایجان بود، خیلی هم در گذشته و تاریخ قدیمی نیست. روسیه پس از اشغال ایروان به دولتمداری ما در آنجا خاتمه داد. درسال ۱۹۱۸ میلادی ایروان با درنظر گرفتن تعهداتی به ارمنستان الحاق شد اما ارامنه نه تنها به تعهداتشان از جمله خودمختاری به ایالت زنگزور تن ندادند بلکه قره‌باغ را نیز اشغال کردند. با حمایت مسکو مساحت ارمنستان از ۹ هزار کیلومترمربع به ۲۹ هزار کیلومتر مربع گسترش یافت. پاکسازی نژادی ارمنستان از تُرک‌های آذربایجانی از سال ۱۹۱۸ آغاز و در ۱۹۸۸ این پاکسازی اتمام یافت، در نتیجه حتی یک تُرک نیز در آذربایجان غربی سکونت ندارد.

۱۳۹۹/۰۷/۰۳

رد شروط ۷ گانه ارمنستان از سوی جمهوری آذربایجان

 رئیس جمهوری آذربایجان ضمن رد شروط ۷ گانه نخست وزیر ارمنستان، تنها شرط کشورش را خروج بی قید و شرط ارمنستان از اراضی جمهوری آذربایجان اعلام کرد.

به گزارش قره باغ سسی؛ رئیس جمهوری آذربایجان ضمن رد شروط ۷ گانه نخست وزیر ارمنستان، تنها شرط کشورش را خروج بی قید و شرط ارمنستان از اراضی جمهوری آذربایجان اعلام کرد.

الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در مصاحبه خود با شبکه‌های تلویزیونی این کشور ضمن ارزیابی گفت و گو ‌های صلح میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان برای حل مسالمت آمیز مناقشه «قره باغ» گفت: گفت و گو ‌های صلح آمیز در حقیقت راکد مانده است و من بار‌ها گفته ام که ما در گفت و گو ‌هاي نمایشی شرکت نخواهیم کرد.

علی اف افزود این به معنای ترک میز مداکره از سوی ما نیست بلکه به معنای این است که ما نمی‌خواهیم بخشی از سیاست حیله گرانه ارمنستان باشیم.

وی با اعلام اینکه رهبران ارمنستان روند گفتگو‌ها را بر هم زده اند افزود بیانات غیرمنطقی نخست وزیر ارمنستان ضربه بزرگی به روند گفتگو‌ها وارد کرد.

۱۳۹۹/۰۶/۳۰

الهام علی‌اف: رزمایش مشترک آذربایجان و ترکیه باعث ترس و وحشت ارمنستان شد

 رئیس‌جمهور آذربایجان با تمجید از روابط خوب و قدرتمند باکو و آنکارا گفت رزمایش نظامی مشترک دو کشور باعث ترس و وحشت ارمنستان شده‌است.

الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان در مصاحبه با تلویزیون این کشور در ارتباط با رزمایش مشترک با ترکیه تصریح کرد: رزمایش نظامی مشترک جمهوری آذربایجان با ترکیه باعث ترس و وحشت دولت ارمنستان شده‌است.

وی افزود: ما هر سال به طور منظم رزمایش مشترک برگزار می‌کنیم. بنابراین هیچ مورد غیرعادی در این رابطه وجود ندارد. رزمایش امسال با حوادث تووز مصادف شد، این رزمایش مشترک بار دیگر وحدت ما را به نمایش گذاشت.

رئیس‌جمهور آذربایجان تاکید کرد: از نخجوان در مرز آذربایجان و ارمنستان تا ایروان حدود ۸۰ کیلومتر مسافت وجود دارد. من فکر می‌کنم ارمنستان دچار استرس روانی شده‌ است. چون با توجه به اطلاعاتی که داریم، آنها خود را به هر دری می‌زنند و از رزمایش مشترک ما دچار بیم و هراس شده‌اند.

علی‌اف اظهار داشت: ارمنستان مجددا معاهده سور را مطرح کرده‌است، با این حال، هر مورخ یا سیاستمدار عاقلی به هیچ وجه اجازه چنین چیزی را نمی‌دهد. کشور کوچکی که در سرزمین‌هایی که متعلق به آنها نیست برای خود قلمرو تأسیس می‌کند چگونه می‌تواند در مقابل کشوری مانند ترکیه قد علم کرده و چنین اتهاماتی وارد کند؟

وی ادامه داد: دشمنی ارمنستان با ترکیه و جمهوری آذربایجان آنها را وارد مسیر خطرناکی می‌کند. اما دوستی و روابط دیرینه و قدرتمند ما با ترکیه گسترش خواهد یافت.

علی‌اف با بیان اینکه حجم گاز صادراتی آذربایجان به ترکیه در پی پروژه تاناپ افزایش یافته‌است، گفت: یک سال پیش بازار گاز طبیعی آذربایجان در ترکیه در رده چهارم و پنجم قرار داشت اما اکنون در صدر قرار دارد. این برای هر دو کشور بسیار حائز اهمیت است، زیرا گاز طبیعی امنیت انرژی هر کشوری را تضمین می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: گاز استخراجی از دوم میدان گازی آبشرون از طریق کانال تاناپ به ترکیه منتقل و به بازارهای دیگر صادر خواهد شد.

رئیس‌جمهور آذربایجان در ادامه تصریح کرد: در ماه ژوئیه پس از اقدامات تحریک‌آ‌میز ارمنستان علیه آذربایجان، ترکیه از باکو حمایت کرد، از حمایت و پشتیبانی برادرم رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور کشور دوست و برادر، ترکیه قدردانی می‌کنم. این نشانه اتحاد و برادری ترکیه و آذربایجان است.

وی با تاکید بر اینکه آذربایجان نیز همیشه در کنار ترکیه خواهد بود، گفت: اتحاد، ثروت بزرگ ما است. تاریخ، ریشه قومی، دین، زبان و فرهنگ مشترک ما را به یکدیگر نزدیک کرده و این یک ثروت ارزشمند است که باید از آن حفاظت کنیم. در این راستا روابط قدرتمندی در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، انرژی، حمل و نقل، فرهنگی و نظامی برقرار کرده‌ا‌یم.

علی‌اف با اشاره به گسترش حجم تجاری بین دو کشور اظهار داشت: آذربایجان بیشترین سرمایه‌گذاری خارجی را در ترکیه انجام داده‌ و ترکیه نیز به همین صورت بیشترین سرمایه‌گذاری خارجی را در آذربایجان انجام‌ داده‌است. این روند به همین ترتیب ادامه خواهد یافت.

رئیس‌جمهور آذربایجان در پایان تاکید کرد: ما در تمام زمینه‌ها از یکدیگر حمایت خواهیم کرد.

۱۳۹۹/۰۶/۲۹

رژیم اشغالگر ارمنستان رسما سفارت خود را در فلسطین اشغالی افتتاح کرد

 رسانه های اسرائیلی گزارش دادند سفارت ارمنستان روز جمعه ۱۸ سپتامبر رسماً در تل آویو افتتاح شد.

به گزارش قره باغ سسی به نقل از پایگاه اینترنتی «ارمن پرس»، در مراسم افتتاح سفارت ارمنستان در تل آویو «ییتزاک کارمل-کاگان» رئیس بخش «اوراسیا» وزارت امور خارجه اسرائیل حضور داشت.

آرمن سمباتیان، سفیر ارمنستان در فلسطین اشغالی، در سخنان خود این واقعیت را که سفارت طبق تقویم یهودیان در آستانه سال نو آغاز به کار می کند، آن را نمادین دانست. وی سال نو یهودی را به همه شهروندان اسرائیلی تبریک گفت.

ایزاک کارمل-کاگان که به نمایندگی از اسرائیل در این مراسم حضور داشت با استقبال از افتتاح سفارت ارمنستان در تل آویو، تأکید کرد که توسعه روابط بین تل آویو و ایروان بسیار مهم است و برگزاری گفتگوی بین دو طرف باید به طور مستمر ادامه پیدا کند.

از نظر کارشناسان مسائل منطقه حکومت اشغالگر ارمنستان با این اقدام نسنجیده برای تکمیل پازل دشمن درجه یک جمهوری اسلامی ایران یعنی رژیم صهیونیستی در منطقه قفقاز ایفای نقش و همکاری می کند و بی تردید کشیده شدن این کشور به منازعه و کشمکش جمهوری اسلامی ایران و رژیم صهیونیستی آسیب های زیادی به منافع این کشور خواهد زد. این کارشناسان افتتاح سفارت ارمنستان در فلسطسن اشغالی و توسعه روابط با رژیم صهیونیستی را یک خطای راهبردی می دانند که دستاوردی ناچیز و حداقلی برای این حکومت خواهد داشت.

۱۳۹۹/۰۶/۲۸

"نیروهای ویژه" گروه تروریستی پ ک‌ ک در قره باغ

 در ادامه‌ی اسکان ارامنه‌ی لبنان توسط حکومت ارمنستان در اراضی اشغالی قره باغ جمهوری آذربایجان، اکنون گفته می‌شود که نیروهای به اصطلاح ویژه گروه تروریستی پ ک ک نیز به قره باغ منتقل شده‌اند.

حکومت ارمنستان اشغالگر همچنان سیاست‌های تغییر بافت جمعیتی اراضی اشغالی جمهوری آذربایجان که بیش از ۲۹ سال اشغال کرده را ادامه می‌دهد.

دولت نیکول پاشینیان بدنبال انفجار در شهر بیروت پایتخت لبنان، صدها ارمنی اهل لبنان را در قره باغ و دیگر مناطق اشغالی آذربایجان اسکان داده است. نخست وزیر دولت اشغالگر ارمنستان شخصا به استقبال ارامنه لبنان در فرودگاه رفته، از ارامنه‌ی لبنان استقبال کرده و به آن‌ها وعده داده است که به زودی شهروندی و تابعیت ارمنستان را دریافت خواهند کرد.‌ این اتفاق مشابه در قره باغ در سال ۲۰۰۹ و‌ در جنگ سوریه نیز بر ارامنه سوریه اتفاق افتاده بود.

از اتهامات نیکول پاشینیان علاوه بر تلاش برای تغییر ترکیب قومی قره باغ، ایجاد گروهک‌های تروریستی نظامی و شرکت دادن آن‌ها در جنگ‌های نیابتی است. بنابر اخبار منابع امنیتی و نظامی، نیروهای ویژه گروه تروریستی پ ک ک جهت آموزش نظامی به ارامنه در قره باغ اشغالی مستقر شده‌اند. قابل توجه است که در حین اسکان ارامنه سوریه در قره باغ، حدود ۲۵۰ ارمنی نیز به صفوف گروه تروریستی پ ی د/ی پ گ پیوسته بودند.

گفته شده که فرانسه مجری این همکاری بین سربازان ارمنی و پ.ک.ک است و سربازان ارمنی با سازمان تروریستی پ.ک.ک با هماهنگی فرانسه گفتگو کردند. افشار سلیمانی، سفیر پیشین ایران در آذربایجان اخیرا در مصاحبه‌ای گفته است که مهاجرت ارامنه لبنان به قره باغ «جنبه قابل مشاهده» است و اظهار داشت که صدها تروریست پ.ک.ک از عراق و سوریه در دو ماه گذشته در قره باغ کوهستانی مستقر شده اند.


سنا یاشار - روزنامه جمهوریت ترکیه

۱۳۹۹/۰۶/۲۷

تجمع اعتراضی دانشجویان در مقابل سفارت ارمنستان در تهران

 شماری از دانشجویان در اعتراض به بازگشایی سفارت ارمنستان در فلسطین اشغالی در مقابل سفارت این کشور در تهران تجمع کردند.

به گزارش قره باغ سسی به نقل از خبرگزاری تسنیم، دانشجویان معترض در تجمع مقابل سفارت ارمنستان در تهران با سردادن شعارهایی مانند «دو اشغالگر کنار هم»، «ارمنستان حتماً از بازگشایی سفارت در رژیم صهیونیستی پشیمان خواهد شد» و «بهای همکاری با اسرائیل بسیار سنگین خواهد بود»، مخالفت خود را با این اقدام نابخردانه توسط دولت ارمنستان اعلام کردند.

شرکت کنندگان در این تجمع در بیانیه ای ضمن حمایت از «آرمان فلسطین و حفظ امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران» اعلام کردند: باز شدن بیش از پیش پای رژیم صهیونیستی به این منطقه نه تنها هیچ کمکی به کاهش بحران های قفقاز نخواهد کرد، بلکه باعث تشدید رقابتهای سوء شده و پیچیدگی مسائل از جمله بحران قره باغ را در پی خواهد داشت.

ما دانشجویان به عنوان نمایندگان بیدار بیش از ۸۵ میلیون ایرانی، امروز در اینجا و در مقابل سفارت ارمنستان اعلام می کنیم که ارمنستان باید در تصمیم خود تجدیدنظر کرده و با فراخواندن سفیر خود، پایه گذار یک حرکت ناپسند در تبادل سفیر با رژیم منحوس صهیونیستی نباشد و باعث تقویت این شجره خبیثه در قلب جهان اسلام نشود که در غیر این صورت، خود شریک جرم و شریک گناه آن خواهد بود.

اگر جز این کرده و پای این جانیان به سرزمین خود را باز کند باید منتظر فتنه انگیزی های شوم شب و روز آنها باشد که یکی از هزاران فتنه اختلال در روابط دوستانه و صلح آمیز با ایران است.

در پایان تأکید می‌کنیم که سیاست منطقی و اصولی جمهوری اسلامی ایران در قبال رژیم اشغالگر صهیونیستی به ‌عنوان مهم‌ترین دشمن جهان اسلام تغییرناپذیر بوده و هرگونه زمینه‌سازی برای افزایش حضور و نفوذ این رژیم در همسایگی ایران، اقدامی خصمانه و ضد ایرانی ارزیابی شده و در تصمیم‌گیری‌های اساسی کشور در حوزه سیاست خارجی تأثیرگذار خواهد بود.

لازم بذکر است این تصمیم دولت غربگرای ارمنستان پس از سفر مشاور امنیت ملی وقت آمریکا در پاییز ۲۰۱۸ به ایروان و ترغیب ارامنه به همراهی بیش از پیش با صهیونیست‌ها اتخاذ و در اواخر سال ۲۰۱۹ منجر به بازگشایی رسمی در فلسطین اشغالی شد.

۱۳۹۹/۰۶/۲۴

باکو: ایروان ارامنه لبنانی را در مناطق اشغالی قره باغ اسکان داده است

 باکو ایروان را به اسکان ارامنه لبنانی در شهر شوشا متهم کرد.

به گزارش قره باغ سسی، حکمت حاجی اف، مدیر شعبه روابط خارجی ریاست جمهوری آذربایجان گفت: «ارمنستان در تداوم اسکان غیرقانونی ارامنه در مناطق اشغال شده جمهوری آذربایجان، سیاست انتقال ارامنه لبنان به این اراضی را اجرا می کند. دیروز در شبکه های اجتماعی، گزارش هایی درباره اسکان خانواده ای لبنانی در شهر شوشا که اهمیت فراوان تاریخی و معنوی دارد، منتشر شد.»

حکمت حاجی اف افزود: « در شرایطی که کشورهای دنیا از جمله جمهوری آذربایجان مشغول کمک به لبنان برای از بین بردن نتایج فاجعه روی داده در لبنان هستند، ارمنستان از این فاجعه برای مقاصد کثیف خود استفاده می کند. اهالی اسکان یافته در اراضی اشغال شده، در عمل قربانی سیاست ماجراجویانه و غیرمسئولانه ارمنستان می شوند.»

این مقام باکو ارمنستان را به استفاده از ارامنه لبنان و سوریه به عنوان مزدور جنگی و تلاش برای تغییر بافت جمعیتی متهم کرد.

۱۳۹۹/۰۶/۲۳

زارن کارکادیان: تا سال ۱۸۲۰، آذربایجانی ها در ۲۰۰۰ از ۲۳۰۰ منطقه مسکونی موجود در اراضی ارمنستان کنونی سکونت داشته اند

 تاریخچه تبعید آذربایجانی های مقیم ارمنستان کنونی مشمتل بر دوره ای از سال ۱۸۲۰ تا سال ۱۹۸۸ میباشد.

موضوع محرومیتهای آذربایجانی ها ناشی از تبعید آنها از سرزمینهای تاریخی خود در اراضی ارمنستان معاصر نه فقط در آذربایجان، بلکه در کتابهای منتشره در ارمنستان و سایر کشورها نیز تا حد کافی انعکاس پیدا کرده است.

در کتابی تحت عنوان «اهالی ارمنستان شوروی از سال ۱۸۳۱ تا سال ۱۹۳۱» به قلم زارن کارداکیان از مؤلفان ارمنی آمده است: «تا سال ۱۸۲۰ آذربایجانی ها در ۲۰۰۰ منطقه از ۲۳۰۰ منطقه مسکونی واقع در خاک ارمنستان کنونی سکونت داشته اند».

در پی عهدنامه ترکمن چای منعقده بین ایران و روسیه در سال ۱۸۲۸ که منجر به تجزیه آذربایجان گردیده، آذربایجانی ها مدام در معرض تبعیدهای گسترده قرار گرفته اند. همانطوریکه در کتاب «لغت نامه توپونیم های ارمنستان و مناطق همجوار» که در سال ۱۹۸۶ در ایروان چاپ شده است میخوانیم: «هفتاد در صد اهالی ساکن در اراضی ارمنستان کنونی مهاجرانی هستند که در سالهای ۱۸۲۸-۱۸۳۰ از ترکیه و ایران آمده اند».

ویا اینکه در کتاب «خطری که کار روس ها در ماورای قفقاز را تهدید میکند» که توسط ی.شاوروف به رشته تحریر در آمده و در سال ۱۹۱۱ در پترزبورگ به طبع رسیده است میخوانیم: «تعداد ۴۰۰۰۰ ارمنی از ایران و ۸۴۶۰۰ ارمنی نیز از ترکیه بین سالهای ۱۸۲۸ تا ۱۸۳۰ به ماورای قفقاز کوچ داده و در بهترین زمین های ایالت ایروان با تعداد اندک ساکنین ارمنی آن اسکان داده شده اند.» علاوه بر این، جاستین مکارتی استاد یکی از دانشگاه های آمریکا در کتاب «آیا نسل کشی بوقوع پیوسته است؟» مینویسد: «بین سالهای ۱۸۲۰ تا ۱۹۲۰ تعداد ۶۰۰ هزار ارمنی به اراضی روسیه منتقل شده و دو میلیون مسلمان نیز این اراضی را ترک کرده است.»

تبعید وسیع تُرک‌های آذربایجانی از اراضی ارمنستان در قرن بیستم از حیث تقسیم بندی به چهار مرحله یعنی دوره های ۱۹۰۵،۱۹۱۸-۱۹۲۰، ۱۹۴۸-۱۹۵۶ و ۱۹۸۷-۱۹۸۸ تقسیم میشود. آمار و شواهد موجود در بایگانی ها حکایت از آن دارد که در نتیجه این عملیاتها بیش از یک و نیم میلیون آذربایجانی از سرزمینهای تاریخی خویش بیرون رانده شده اند. بدنبال تأسیس جمهوری شوروی ارمنستان نیز اسامی ۶۹۸ از ۹۴۰ منطقه مسکونی آذری نشین بنا بر مصوبه شورایعالی ارمنستان با عناوین ارمنی جایگزین شده است. ولی ارمنی ها به این کار هم اکتفا نکرده اند. عملیات های تغییر توپونیم ها بعد از تبعید کامل آذربایجانی ها از اراضی آن جمهوری همچنان ادامه داشته است. بموجب فرمان لئون تر پطروسیان رئیس جمهور اسبق ارمنستان به تارخ ۹ آوریل سال ۱۹۹۱، اسامی آخرین گروه آبادیهای آذربایجانی نشین متشکل از ۹۱ منطقه مسکونی با جاینامهای ارمنی عوض شده است.

تاپدیق فرهاد اوغلو

۱۳۹۹/۰۶/۲۱

مکتب «آشیقی ایروان»؛ سنگر ازلی و ابدی آذربایجان

 ساز و قوپوز تنها سنگر و قلعه در آذربایجان و شاید در کل جهان است که هیچ وقت تسخیر و توسط دشمنانمان اشغال نشده است.

هر آهنگ وپوز پاسپورت و سندیت حضور تاریخی تُرک ها در آن سرزمین است.

مکتب آشیق ها در آذربایجان از دربند گرفته تا کرکوک علی رغم تکه پارچه شدن آذربایجان در عین کثرت وحدانیت خود را حفظ کرده است:

مکتب بورچالی

مکتب گنجه

مکتب کلبجر

مکتب قاراداغ

مکتب تبریز

مکتب اورمیه

مکتب نخجوان

و...

اما آنچه که در این میان غریب و حتی از دید آشیق ها هم کنار افتاده، مکتب تاریخی ایروان می باشد.

اگر بگوییم هنر و صنعت آشیقی بر پایه مکتب ایروان زنده مانده است سخنی به گزاف نگفته ایم، چون آشیق علعسگر که امروز ۶۰ میلیون آذربایجانی با شعر و با هنر موسیقی وی آشناست برخاسته از مکتب ایروان می باشد.

همچنین آهنگ معروف "گوُیچه گولو و ایروان چخورو" امروزه توسط تمامی آشیق ها اجرا می شود.

اخیرا گروهی از نویسندگان،آشیق ها و محققان آذربایجان ایران در نامه ای به مسئول محترم شعبه نویسندگان آذربایجان ایران در باکو خواستار ثبت جهانی ایروان چخورو در یونسکو شده اند.

بعبارتی ثبت این اثر بعنوان میراث معنوی آذربایجانیان، پیام های خاص خودش را به زیاده خواهی ها و به رفتارهای التهابی «نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان خواهد داد و مطمئنا این پتک را بر سر پاشینیان خواهیم کوفت.

لذا بر تمامی هنرمندان،آشیق ها، شاعران، فعالان، سایت ها و رسانه ها لازم است به احترام قاراباغ و به دور از افراط و تفریط در ثبت «ایروان چخورو» بنام آذربایجان فعالیت های رسانه ای خود را آغاز کنند.

درخواست ثبت جهانی آهنگ «ایروان چخورو» توسط آشیق های آذربایجان ایران در خیلی از سایت های کشور جمهوری آذربایجان پوشش داده شده است.

حسن کریمزاده

۱۳۹۹/۰۶/۱۷

نقش فرانسه در فجایع جیلولوق در غرب آذربایجان

در تاریخ ایران آنقدر از مظالم روس و انگلیس گفته اند که مظالم و خوی استعماری و استکباری فرانسه در تاریخ آذربایجان و سپس ایران مغفول مانده است. شاید بتوان گفت گرچه با تقسیم ایران بین روس و انگلیس در سال ۱۹۰۷ دیگر مجالی برای ورود فرانسه به مناطق تحت نفوذ این دو دولت باقی نماند ولی اقدامات به اصطلاح مسیونری این دولت برای آموزش مسیحیان غرب آذربایجان و تحریک آنها برای فجایعی که در تاریخ «فجایع جیلولوق» نامیده می شود به صورت کاملا نرمی ادامه داشت.

سالهای ورود اولیه میسیون فرانسوی به اوایل قرن نوزدهم می رسد. در سال ۱۸۴۰ میسیون لازاريستهای فرانسه به مسیحیان  كلدانی كه قبلا ً‌به كليساي رم پيوسته بودند روی آوردند. لازاريست ها كمتر از پروتستانها توانايی مالی داشتند و در قرن بيستم، مسیونرهای فرانسوی در آذربايجان در خسروآباد سلماس، اورميه و تبريز مقر گزيده بودند. فرانسوی ها دردهه‌ی ۱۸۶۰ (۱۲۴۰ش.) فعالیت های آموزشی خود را، در منطقۀ اورمیه و همچنین در تبریز و تهران و اصفهان، گسترش دادند. اقدامات آنان گرچه در اورميه نتيجه نداد ولی انها از اعتبار نمايندة آپوستوليک که از سال ۱۸۷۵ - مقر او در اورميه بود بهره می‌جستند. روستاهای ارومیه به خصوص روستاهای مسیحی نشین آن که تا آن زمان انواع مسیحی و مسلمانش به آرامی در کنار هم روزگار می گذراندند، در سراسر دوران قاجار و با ورود میسیونرهای کاتولیک و پروتستان فرانسوی و آمریکایی به ایران دیگر روی آرامش ندید.

از سال ۱۹۱۰ آذربایجان به اشغال روسها درآمد و تاسال ۱۹۱۷ یعنی تنها یکسال مانده به پایان جنگ، آذربایجان در اشغال روسها بود. در سال ۱۹۱۵ در حالیکه تنها چند ماه از آغاز جنگ جهانی اول می گذشت مسیحیان عثمانی به دولت این کشور اعلان جنگ کرده و بر له روسیه وارد نبرد با دولت خود شدند. طبیعتا در این جنگ شکست خورده با هدایت روسها از مرزهای اورمیه و سلماس وارد آذربایجان شدند. این گروه حداقل دویست هزار نفری به عنوان میهمانان ناخوانده حسب وظیفه انسانی از سوی مردم آذربایجان پذیرقته شده و نان و غذا و مسکن خود را با این گروه کوه نشین که با آداب شهرنشینی آشنایی نداشتند تقسیم کردند. ولی چه سود که اینان در سال ۱۲۹۶ شمسی در اورمیه، با سرکردگی مارشیمون و آقا پتروس و دیگر سران آسوری و مسیحی، به همدستی مستر شئد مسیونر آمریکایی که نایب کنسول آمریکا هم بود و به همداستانی مسیو نیکیتین و فرانسوی‌ها یک واحد نظامی در سرای حاجی مستشار اورمیه دایر نموده و شروع به سربازگیری از اطراف نمودند.  

با پشتیبانی روسها، انگلیسی‌ها و فرانسویان، جیلوها یا همان مسیحیان فراری از عثمانی تشکیلات نظامی به وجود آورده بودند و افراد بیگناه آذربایجانی را غارت و کشتار می‌نمودند. فرانسه در سپتامبر ۱۹۱۷، برای درمان روس‌هایی که در نبرد با عثمانی‌ها زخمی می‌شدند، یک واحد سیار بیمارستانی (به فرانسوی: l’Ambulance) به روسیه فرستاد که ستاد آن در تفلیس بود؛ این واحد از تفلیس به ارومیه اعزام شد و بعد از خروج روسها، هم کمک‌های پزشکی و هم کمک نظامی به واحدهای شبه‌نظامی مسیحی محلی ارائه کرد. باوجود غیردینی بودن حکومت، دولت فرانسه میسیون کاتولیک را ابزار نفوذ مهمی در ایران می‌دید.

با پایان جنگ جهانی و حملات عثمانی به اردوی جیلوها در غرب آذربایجان تشکیلات این گروه بهم خورده و کل مسیحیان سلماس و اورمیه به طرف مقر انگلیسی ها در همدان فرار کردند. این گروه تا سالها در حال تبعید در بعقوبه عراق بودند تا اینکه عده ای که در کشت و کشتار دستی نداشتند با عفو به سر خانه هایشان برگشتند.

امروزه فرانسه دوباره از خوی استعماریش دست برنداشته و تحرکات امروزین فرانسه در شمال عراق (سفر مستقیم وزیر خارجه به اربیل)، منطقه قره باغ آذربایجان تحت اشغال ارمنستان (سفر هیئت رسمی نمایندگان مجلس فرانسوی و شهرداران دو شهر فرانسه به قره باغ) و شمال سوریه علیرغم داشتن ژست فرهنگی و متمدنی بسیار سوال برانگیز می باشد.

دکتر توحید ملک زاده

۱۳۹۹/۰۶/۱۵

میزگرد علمی «مخاطرات توسعه روابط ارمنستان با رژیم صهیونیستی»

 سفر مقامات بلند پایه ارمنستان به سرزمین‌های اشغالی از سال ۱۹۹۴ تاکنون نشان از نگاه بلند مدت مقامات ارمنی به برقراری ارتباطات سیاسی و اقتصادی با این رژیم دارد و در این سالها توافقنامه‌های زیادی در زمینه‌های مختلف بین طرفین منعقد شده است.

به گزارش قره ‌باغ سسی به نقل از خبرگزاری تسنیم، اقدام دولت ارمنستان به منظور افتتاح سفارت در فلسطین اشغالی و اعزام سفیر خود به تلاویو نشان می‌دهد در طول سال‌های اخیر، مناسبات دیپلماتیک بین ارمنستان و رژیم صهیونیستی به صورت قابل توجهی توسعه یافته و روابط آن‌ها وارد مرحله جدیدی شده که بی شک این مساله در تضاد با منافع منطقه ای  جمهوری اسلامی ایران بوده و اعتراضات قابل توجهی به این رفتار مغایر با اصول همسایگی ارمنستان صورت گرفته است.

در همین زمینه میزگرد علمی با موضوع «مخاطرات توسعه روابط ارمنستان با رژیم صهیونیستی» با حضور تعدادی از پژوهشگران و سخنرانی بهرام امیر احمدیان استاد دانشگاه و برهان حشمتی پژوهشگر ارشد مسائل قفقاز در تهران برگزار شد.

در این میزگرد، امیراحمدیان با اشاره به برخی اهداف ارمنستان در تحکیم روابط با رژیم صهیونیستی تصریح کرد: اگر همین امروز ایران مرزهای خود را با کشور ارمنستان مسدود کند دولت این کشور با مشکلات بسیار جدی روبه رو خواهد شد.

این استاد دانشگاه ارمنستان را در محیط بین الملل کشوری کم تاثیر و در عین حال پر ادعا توصیف و تاکید کرد: این کشور با چاپ و انتشار برخی نقشه های مجعول تحت عنوان ارمنستان بزرگ به دنبال بازتعریف آنچه بعنوان امپراطوری ارمنی! در قرن اول میلادی از آن یاد می کنند است. ارامنه با مطرح کردن ادعای حکومت از دریا تا دریا (دریای سیاه - دریای مدیترانه - دریای خزر) به دنبال اهداف واهی توسعه طلبانه هستند و حتی این مطالب را در کتب آموزشی و نقشه های رسمی کشورشان آورده اند و بخش هایی از ایران را به عنوان ارمنستان بزرگ نشان داده اند و حتی در کتابی نیز که در ایران منتشر کرده اند همین نقشه ادعایی آنها منعکس شده که شاید بی توجهی یا عدم دقت باعث آن بوده است.

امیر احمدیان افزود: مقامات ارمنی اخیراً نیز در خصوص نقش تاثیرگذار خود در جاده ابریشم ادعاهایی را مطرح کرده اند که حاکی از داشتن افکار خطرناکشان در آینده منطقه است و ارتباط با رژیم صهیونیستی نیز در همین راستا قابل ارزیابی است و البته طبیعی است در صورت بروز هرگونه اشتباه عملیاتی توسط ارمنستان، پاسخ جمهوری اسلامی ایران قاطع خواهد بود و علاوه بر آن خود رژیم صهیونیستی هم در حد و اندازه جمهوری اسلامی ایران نیست.

وی به سفر مقامات بلند پایه ارمنستان به سرزمین های اشغالی از سال ۱۹۹۴ تاکنون اشاره کرد که نشان از نگاه بلند مدت مقامات ارمنی به برقراری ارتباطات سیاسی و اقتصادی با این رژیم دارد و در این سالها توافقنامه های زیادی در زمینه های دانشگاهی، گمرکی،کنسولی و سایر موارد داشته است و اخیراً هم سفیر ارمنستان در سرزمین های اشغالی مستقر شده که نشان دهنده توسعه روابط است.

این استاد دانشگاه، اشغال منطقه قره باغ توسط ارمنستان را نیز بر خلاف موازین و مقررات بین المللی دانسته و تصریح کرد: ارمنستان حدود ۳ میلیون و جمهوری آذربایجان ۹ میلیون جمعیت دارند و به هیچ عنوان از لحاظ نظامی قابل قیاس با جمهوری آذربایجان نیست و اگر روسیه مانع نشود آذربایجان می تواند سریعاً مناطق اشغالی خود را آزاد کند.

امیراحمدیان در ادامه به نقش بی تاثیر گروه مینسک در مناقشه قره باغ اشاره و یاد آوری کرد که آذربایجانی‌ها باید در این زمینه تامل کنند.

تلاش رژیم صهیونیستی برای نفوذ در مرزهای ایران

برهان حشمتی پژوهشگر ارشد مسائل قفقاز نیز از دیگر حاضران در این نشست بود که طی سخنانی اهداف و انگیزه های اصلی رژیم صهیونیستی در ایجاد روابط دیپلماتیک با ارمنستان را تلاش برای افزایش نفوذ در جوار مرزهای ایران و اعمال فشارهای سیاسی و اقتصادی و کمک به اجرای سیاستهای آمریکا در منطقه قفقاز جنوبی و برخورداری از حمایتهای این کشور دانسته و اضافه کرد: طی چند ماه گذشته ارمنستان عادی سازی روابطش را با رژیم صهیونیستی اعلام کرده و سفیر این کشور در تلاویو مستقر شد و حتی یک مصاحبه ای هم در خصوص ارتباط با رسانه های اسرائیلی داشته و در آن مصاحبه عنوان کرده که برخی اظهار نظرهای طرف ایرانی نمی تواند بر توسعه روابطمان تاثیرگذار باشد. البته مقامات ایران اعتراضات قاطعی نسبت به این مسئله داشتند، حتی برخی از دانشجویان ایرانی مقابل سفارت ارمنستان تجمع کرده و شعارهایی را بر ضد رژیم نژاد پرست صهیونیستی سر داده اند که در رسانه های ارمنستان و آذربایجان هم انعکاس زیادی داشت.

آنچه مسلم است این که تصمیم اشتباه و غیرکارشناسی دولت ارمنستان علاوه بر اینکه در تضاد اساسی با منافع جهان اسلام و منافع مردم مظلوم فلسطین قرار داشته و بر ثبات و امنیت منطقه نیز تاثیر منفی خواهد گذاشت، با منافع ملی دراز مدت ارمنستان نیز همخوانی نداشته و ارمنستان را به شریک جنایتهای رژیم صهیونیستی تبدیل می کند.